Óriási érdeklődés az Inkubátor program iránt

 
2015.09.29.
Sikeresen zárult a Filmalap első alkalommal meghirdetett Inkubátor Programjának jelentkezési szakasza. A pályakezdő filmrendezők első egész estés mozifilmjei támogatására kiírt felhívásra 67 filmterv (treatment) érkezett, amelyek közül a Program mentorai - Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján juttatnak tovább 10 filmtervet a következő fordulóba. A mentorok október 15-ig hozzák meg a döntést.

A Filmalap Inkubátor Program felkészítő workshopokkal, majd november 10-én egy szakmai nappal folytatódik, ahol a tíz kiválasztott jelentkező úgynevezett „pitch fórumon” prezentálja filmtervét a szakmai közönségnek. A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek.

A több kiemelkedő sikerű elsőfilmet (Saul fia, Liza, a rókatünder, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Utóélet, Isteni műszak) támogató Filmalap idén indította el Inkubátor Programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban.

Az alacsony költségvetésű elsőfilmek megvalósítása lényeges tapasztalatot jelent a programban részt vevő fiatal rendezőknek és stábjuknak. A Program forgatókönyv-fejlesztésre legfeljebb 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást. A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását. Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell megvalósítani. A tervek szerint az első Inkubátor-filmeket 2016 végén már láthatja a nagyközönség.

Az Inkubátor Programról bővebben és Facebook-on is.