Óriási érdeklődés Tabányi Carmen kurzusa iránt

2016.12.14.
A Filmalap felkérésére a hollywoodi produkciókban tapasztalt Tabányi Carmen workshopot tart diákoknak és gyakorló filmeseknek a naplóvezetésről, mely jelenleg hiányszakma Magyarországon. A rendezvény szervesen illeszkedik a Filmalap Filmipari Képzési Programjába.

Háromnapos workshopot tart a filmkészítés kulcsfontosságú és egyben az egyik legnehezebb szakma hírében álló naplóvezetésről (script supervisor) a Filmalap. A ma kezdődő szakmai workshopot Tabányi Carmen, Amerikában élő és mintegy 20 éve ott dolgozó naplóvezető tartja, aki számos kiemelkedő hollywoodi mozifilmben és tévésorozatban dolgozott, többek között a Helyszínelők (CSI), Dr. Csont (Bones), A vér és méz földjén (In the Land of Blood and Honey), A csajok bosszúja (The Other Woman), és A szomszéd fiú (The Boy Next Door), valamint a Szabadság Szerelem, a Lora és a Valami Amerika 2. című magyar filmekben.

A filmes képzések hallgatóinak és gyakorló szakmabelieknek meghirdetett rendezvényt óriási érdeklődés fogadta. Összesen 140 szakmabeli jelentkezett elsősorban oktatási intézményekből, köztük az ELTE, a Stábiskola, az SZFE, az SZFI és a Werk Akadémia diákjai, továbbá a gyakorló filmesek közül is sokan.
Tabányi Carmen a workshop résztvevőinek bemutatja az aktuális hollywoodi elvárásokat és mindazt, amit az egyéb területeken dolgozó filmeseknek tudni kell a "szkriptes" munkájáról. A szakmai rendezvény a filmes képzések hallgatóinak kiváló lehetőséget kínál, hogy megismerhessék a naplóvezetést, melynek lényege a forgatás legapróbb részleteire is kiterjedő dokumentáció, ami az utómunka során alapvető fontosságú.

A mesterkurzus szervesen illeszkedik a Filmalap által meghirdetett Filmipari Képzési Programba, melynek elsődleges célja a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása, valamint a munkahelyteremtés. A program keretében a Filmalap 11 filmes hiányszakma – köztük a Werk Akadémián induló naplóvezető – gyakorlatorientált képzését támogatja, melyek már rövid távon enyhítik a filmiparban mutatkozó súlyos szakemberhiányt. Az első támogatott képzések már elindultak.

A Filmalap a naplóvezetői workshopot a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép Intézetének közreműködésével tartja.