Öt díjat nyert az APRÓ MESÉK a SEE filmfesztiválon

2021.06.14.
Szász Attila szélhámosfilmje öt díjat hozott el a párizsi, berlini és washingtoni közönségnek párhuzamosan tartott South East European filmfesztiválról. A II. világháború után játszódó magyar mozifilm az európai zsűritől megkapta a legjobb film, Szász Attila a legjobb rendező és Kerekes Vica a legjobb színésznő díját, míg az amerikai zsűri Szász Attilának ítélte a rendezői és Köbli Norbertnek a forgatókönyvírói díjat.

A 11. South East European (SEE) filmfesztivált 15 ország részvételével rendezték meg, idén online a párizsi, berlini és washingtoni közönségnek párhuzamosan az elmúlt héten. A díjakról nemzetközi szakmai zsűri döntött.  


Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.  

Szász Attila 2019-ben bemutatott mozifilmje Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője Pacsay Attila és Parádi Gergely voltak. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Apró mesék

Az Apró mesék-et számos fesztivál hívta meg programjába. Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját is elhozta, nemrég Törökországban és az Egyesült Államokban is rangos díjakat nyert.  

Az Apró mesék nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján a FILMIO-n.

Bővebb: http://www.seeaparis.com