Petőfi Sándor előtt tiszteleg a FILMIO

2023.03.14.

FÖLTÁMADOTT A TENGER. JÁNOS VITÉZ, PETŐFI ’73 – Izgalmas, felújított újdonságokkal emlékeztet a FILMIO egész évben a 200 éve született Petőfi Sándorra. A Nemzeti Filmintézet streaming platformján már számos alkotás megtalálható, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős költőjének állítanak emléket, köztük Elek Judit MÁRIA-NAP és a LANT ÉS KARD című újdonságok is.

 

Nemzeti ünnepünk, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tiszteleg Petőfi Sándor előtt a FILMIO. A Nemzeti Filmintézet streaming platformján egész márciusban fókuszban vannak a 200 éve született költő alakját felidéző, valamint az 1848-49-es szabadságharcot bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb, streamelhető alkotásokkal bővül.

A FILMIO-n látható először online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey-család tagjai egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel csaknem húsz évvel a forradalmat követően.

Jancsó Miklós forgatókönyvéből a költő születésének 150. évfordulójára készült a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival idézi fel Petőfi Sándor alakját.

-
Lant és kard

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger felújítva a Filmio-n. A film Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket, az 50-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban.

A kisebbeket csalogatja a képernyő elé a FILMIO-n debütáló, 1988-as Arany Lacinak című animáció március 23-tól. Dékány Ferenc kisfilmjében Petőfi Sándor költeménye egy gyönyörű 19. századi, tükrös fedelű kötetből bújik elő, amelynek népművészeti illusztrációi formálódnak rajzfilm figurákká, a máig népszerű mondóka Domján Edit hangján szól.

Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok feszülnek egymásnak, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.


A FILMIO-n a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében.

A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73-ban pedig farmeros középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből a 70-es évek korszellemében.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a FILMIO kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: a Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmben megkapó életképek adják vissza az esteledő falu hangulatát. A költeményt Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörője dolgozta át filmre.

A költőnek emléket állító animációk sorát bővíti Lisziák Elek 1975-ös alkotása, A helység kalapácsa, illetve Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmje.  

Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotása pedig Petőfi Zoltán életét dolgozza fel édesapja egyik leghíresebb verse alapján.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

https://filmio.hu