Portugáliában díjazták az APRÓ MESÉK-et

2021.08.03.
A legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert Szász Attila romantikus szélhámosfilmje a Avanca Filmfesztiválon. A Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente főszereplésével készült magyar alkotást korábban Olaszországban, Törökországban, Amerikában és Németországban is díjazták nemzetközi seregszemlék.

A 25. alkalommal megrendezett Avanca Filmfesztivál tíz nap alatt mintegy 150 alkotást mutatott be. A portugál rendezvény nemzetközi mozis, tévés, videós és multimédiás találkozó, melynek gazdag programjában kreatív műhelyek és kiállítások is teret kapnak.  

 

Apró mesék

Idén a nemzetközi szakmai zsűri Szász Attila Apró mesék című alkotását elismerő oklevéllel méltatta és a film alapjául szolgáló forgatókönyvért Köbli Norbertet díjazta.  

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.  

Szász Attila 2019-ben bemutatott mozifilmje, az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője Pacsay Attila és Parádi Gergely producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel volt.  

Az Apró mesék nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján a FILMIO-n.