Sorozatokat és tévéfilmeket támogat a Filmintézet

2021.09.29.
Tévésorozat készül Brenner Jánosról, Rotschild Klára életéről tévéfilm, míg a Vígszínház 125 éves történetéről, továbbá az Országház és Kossuth tér megújulásáról dokumentumfilm foroghat.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a 2020-ban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.
A Televíziós Döntőbizottság szeptemberi ülésén négy filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást.  

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap brutális meggyilkolásáról Legyetek szeretettel címmel rendez tévésorozatot Szilágyi Andor (A Rózsa neve, Mansfeld). 1957-ben a forradalmat követő egyházüldözés áldozatává lett fiatalember megölésének körülményeit máig homály fedi. A Nemzeti Filmintézet 549,9 millió forintos támogatásával készülő sorozat a nyomozást bemutatva bepillantást enged a kommunista hatalom '56 októbere utáni restaurációjába is.  

Rotschild Klára (forrás: MTI / Szlukovényi Tamás)

Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről és legendás Váci utcai szalonjáról Zomborácz Virág (Utóélet, Egynyári kaland) rendez tévéfilmet. Az Egy magyar Rothschild a 70-es évek elitjének életét eleveníti meg a Filmintézet 295 millió forintos támogatásával.  

Paczolay Béla (Kalandorok, Dumapárbaj) rendezésében a Filmintézet 131,3 millió forintos támogatásával készülhet a VÍG125 című kétrészes fikciós dokumentumfilm, mely felöleli a Vígszínház 125 éves történetét, végigvezet a történelmi és színháztörténeti korszakokon, kiemelve fontosabb csomópontokat, meghatározó művészeket.  

Az Országház, Budapest egyik legismertebb középülete és a Kossuth tér az elmúlt évek során teljeskörűen megújult. Az operatőrként számos díjjal kitüntetett Nagy András rendezésében készülő dokumentumfilm a teljes szépségében ragyogó épület és részben az ország történetének elmesélésére vállalkozik. Az Ország Háza című tévéfilm a Nemzeti Filmintézet 273,9 millió forintos támogatásával készül.  

Bővebben: https://nfi.hu/hu/tv-palyazatok