Soul Exodus és Ultra az 57. Krakkói Filmfesztiválon

2017.05.29.
Bereczki Csaba Soul Exodus és Simonyi Balázs Ultra című alkotásai versenyeznek Európa patinás filmünnepén, a dokumentumfilmek elsőrangú seregszemléjén Krakkóban. Az 1961-ben alapított krakkói filmfesztivál idén május 28-tól június 4-ig vonultatja fel a nagyvilág rövid- és dokumentumfilm újdonságainak legjavát.

Bereczki Csaba klezmerzenészek főszereplésével készült egészestés dokumentumfilmje a DocFilmMusic válogatásba kapott meghívást, melyben mindössze tíz alkotás versenyez. A Soul Exodus középpontjában a The Brothers Nazaroff alkalmi formáció tagjai állnak, az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. Az öt muzsikus egyfajta fordított exodusként kel útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába. A Soul Exodus a decemberi hazai mozibemutatója alkalmával lelkes fogadtatásban részesült.

Simonyi Balázs Ultra című alkotása a dokumentumfilmek nemzetközi versenyében indul. Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás, 246 km-es Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó. Az HBO Europe, a Speak Easy Project és az Anemon közös produkciójában készült Ultra már számos premier előtti vetítésen látható országszerte, a mozikban szeptember 21-től lesz műsoron a Mozinet forgalmazásában.

A krakkói filmfesztivál közönségének, köztük több mint 800 nemzetközi szakmabelinek, a magyar filmeket az alkotók személyesen mutatják be. M. Tóth Géza a rövidfilm verseny zsűrijének tagja.