Storyboard rajzolókat képeztek a MOME-n

2017.06.30.
Véget ért az első, Filmalap támogatással megvalósult hiányszakma képzések egyike. A MOME storyboard rajzoló képzését június végén sikerrel zárta le kilenc pályakezdő fiatal, akik a 18 hetes kurzus során megszerzett gyakorlati tudással kezdhetik meg karrierjüket a filmes szakmában. A program oktatói a szakma nemzetközileg is elismert szakemberei voltak.

A Filmipari Képzési Program első lépéseként 2016-ban a Filmalap új pályázatot indított, melynek célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint hosszútávon a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása és a munkahelyteremtés. A Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben 10 hiányszakma gyakorlatorientált képzése indult el, köztük a MOME „Visual Storytelling – képes forgatókönyv-rajzoló tanfolyama”, mely ezen a héten ért véget.

A résztvevők a vizsga keretében prezentálták a képes forgatókönyveket (storyboard), képregényeket és concept artokat, melyeket a 18 hetes képzés során megadott szöveges forgatókönyvekhez készítettek. A munkákat szakmai zsűri véleményezte, melynek Benyó Zoltán, Cserkuti Dávid, Kopeczky Csaba, és Ringeisen Dávid volt a tagja. A vizsgaműveket a tervek szerint hamarosan a nagyközönség is láthatja egy kiállítás keretében ősszel a Ponton Openspace-ben.

Fotó: A MOME OPEN Visual Storytelling képzés végzősei és tanárai © MOME / Hegyháti Réka

A képzés oktatói olyan nemzetközi viszonylatban is kiváló és elismert szakemberek voltak, mint Szabó Levente grafikus, illusztrátor, Futaki Attila képregényrajzoló, valamint a Pixoloid Studios alapító Gombos Gáspár és Molnár Márk.

A képes forgatókönyvek készítése során elengedhetetlen a szöveg alapú narratívák értelmezése. A rajzolók dolga a történetek vizuális ábrázolása, amely alapján később életre kel a film. A képzés résztvevői különböző vizuális történetmesélési metódusokat elsajátítva, a filmes produkciók előkészítési szakaszában sokoldalúan hasznosítható tudást szereztek.

A képzés a Filmalap támogatásával a MOME OPEN gondozásában valósult meg, amely a MOME felnőttképzési programjait fogja össze 2016 őszétől.

Bővebb információ a képzésről: https://www.facebook.com/momevisualstorytelling

A Filmipari Képzési Programról: http://nfi.hu/hu/oktatas/filmipari-kepzesi-program

 Marton Ádám Márton storyboardja © MOME