Svédországban is a Saul fia a legjobb

2017.01.24.
Először nyert magyar film a nagy presztízsű, 1964-ben alapított Guldbaggen, a svéd nemzeti filmdíjak átadóján. A stockholmi Cirkus arénában kedd este megrendezett gálaünnepségén jelentették be, hogy a Saul fiát illeti a legjobb külföldi film díja.

Stockholmban január 23-án este adták át a nagy presztízsű svéd nemzeti filmdíjakat a Svéd Filmintézet szervezésében. Az elismert szakemberekből álló zsűri évről-évre 19 kategóriában díjazza az elmúlt évben a svéd mozikban bemutatott filmeket a Guldbaggen díjakkal.

Az idegennyelvű film kategóriában három világszerte nagyra értékelt filmet jelöltek idén: a Saul fia mellett a német Maren Ade Toni Erdmann és a török-francia Deniz Gamze Ergüven Mustang című filmjét.

A legjobb külföldi filmet illető svéd filmdíjat korábban olyan alkotók kapták meg, mint a Dardenne-fivérek, Michael Haneke, Asghar Farhadi, Ang Lee, Pedro Almodóvar, Lars von Trier és Woody Allen.

Ahogy korábban megírtuk, hétvégén a tekintélyes brit Kritikusok Köre (The Critics’ Circle) az Év rendezője díjjal tűntette ki Nemes Jeles Lászlót Londonban. Továbbá a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) az idegen nyelvű film kategóriában jelölte a Saul fiát. A világszerte nagy figyelem övezte BAFTA díjkiosztó gálát február 12-én tartják a londoni Royal Albert Hallban, melyen Nemes Jeles László rendező, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek személyesen vesznek részt. A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült.