Szilágyi Áron a kardvívó VB után a sportfilmek VB-jét is megnyerheti

2022.11.11.

Muhi András Pires EGY MINDENKIÉRT című rendezését a hétvégén Milánóban zajló 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a tavalyi év legjobb alkotásai között díjazzák az Olympic Spirit kategóriában. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás jó eséllyel indul a vasárnapi gála fődíjáért is ebben a kategóriában. A Szilágyi Áron háromszoros olimpiai kardvívó bajnokról szóló dokumentumfilm megtekinthető a FILMIO kínálatában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgókép alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény, 20 különböző sportfilm fesztivál nyertes alkotásait, mintegy 100 filmet mutat be a napokban, és vasárnap este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazza a szakmai zsűri a Palazzo Lombardiában. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén, és a felkészülését bemutató EGY MINDENKIÉRT című dokumentumfilm a sportfilmek VB-jét is megnyerheti ezen a hétvégén.

 

„Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívó társadalomnak, a stábnak, és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban.” – nyilatkozta a rendező korábban a filmről, amely elnyerte a Magyar Mozgókép Díjat, és nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját is. Az alkotást a 2021-es AIPS Sport Media Awardson, azaz a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség seregszemléjén az év legjobbjai között díjazták Dohában.

Az EGY MINDENKIÉRT exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó Szilágyi Áront, aki a budapesti világbajnokság fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára, ahol végül történelmet ír. A rendező Muhi András Pires 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

 

-Elf Pictures
Egy mindenkiért (Fotó: Elf Pictures)

„Különleges film született. Lebilincselő történet, valódi érzelmek, látványos akciók, miközben rengeteget meg lehet tudni belőle a sportágról, és persze rólam is. A filmnek „hollywoodi” dramaturgiát írt a sors, végletekig kiélezett pillanatok formálják a cselekményt – árulta el a film főszereplője, Szilágyi Áron. „Sosem az volt a cél, hogy én, mint „hős” szimpatikusabb legyek, hanem hogy a film legyen minél izgalmasabb, sodróbb és igazabb”.

Az EGY MINDENKIÉRT az ELF Pictures és a Bulb Cinema koprodukciójában készült 2016-2021 között, a Nemzeti Filmintézet, a Future FM, és a Generali támogatásával, a Strongaa-val és a Romis Mozival együttműködésben.

Az EGY MINDENKIÉRT megtekinthető a FILMIO kínálatában, és eredeti zenéje, melyet Kalotás Csaba jegyez ÁRON címmel, hallgatható a Spotify-on.

Bővebben a fesztiválról:

https://www.sportmoviestv.com/en/