Sztárokkal kezdődött a Film Maraton

2022.09.14.

Budapest-Bécs-Hollywood – Teltházas vetítéssel és sztárokkal vette kezdetét a felújított filmeket felvonultató fesztivál, melynek programjában közel 100 izgalmas alkotást lehet megnézni a fővárosban ezen a héten. A kedd esti nyitógáláról videót tett közzé a Nemzeti Filmintézet.

Telt házzal vetítették Kertész Mihály, Elvis Presley főszereplésével készült King Creole című filmjét kedd este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amellyel ünnepélyes keretek között kezdetét vette a felújított mozgókép klasszikusokat felvonultató V. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

-
Thierry Frémaux, Káel Csaba, Ráduly György

A Szent István téren és négy fővárosi moziban szeptember 18-ig tartó fesztivál nyitóestjén beszédet mondott Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója, valamint az esemény díszvendége, Thierry Frémaux, a lyoni Lumiére Intézet és a cannes-i filmfesztivál igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitóra és nem kevésbé a Magyarországon most először vetített Kertész-filmre kíváncsi volt a hazai filmes és színházi élet több kiválósága is. Az Elvis Presley főszereplésével készült film vetítésén részt vett Dobó Kata, Enyedi Ildikó, Haumann Máté, Miller Dávid, Rófusz Ferenc, Szabó Simon és Ullmann Mónika, valamint a rock and roll királyának legnagyobb hazai rajongói is.

VIDEÓ a megnyitóról:

A Nemzeti Filmintézet szervezésében szerdától olyan felújított alkotások láthatók, amelyek kizárólag a Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon. A rendezvény egyik különlegessége lesz A sejk fia vetítése, amely a hollywoodi némafilm korszak emblematikus alkotása, és a női főszerepet játszó Bánky Vilma az első magyar világsztárként vonult be az álomgyár történetébe.

Az immár ötödik alkalommal megrendezendő Film Maratonon a film és zene felejthetetlen találkozásainak is tanúi lehetnek a nézők: szimfonikus zenekarral, zongorával és tangóharmonikával kísérve is láthatunk mozgóképeket, és egy különleges minikoncertre is sor kerül Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző darabjaiból.

-
Thierry Frémaux és Ráduly György

A Film Maraton számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra is. Nagy élménynek ígérkezik a Dögkeselyű, amelyet András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fog felvezetni. A Napló gyermekeimnek vetítésén Bánsági Ildikó vesz részt, az elragadó Galambos Erzsi az első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél majd, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Elek Judit rendező és Ragályi Elemér operatőr köszönti a nézőket.

A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésen Ternovszky Béla és Bleier Edit rendezőktől, Bacsó Zoltán operatőrtől és Kő Edit gyártásvezetőtől hallhatnak kulisszatitkokat az érdeklődók.

A diákoknak és tanároknak a szervezők 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek a Film Maraton összes vetítésére érvényesek.

A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ-ban, a FRANCIA INTÉZET-ben és a TOLDI MOZI-ban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás.

A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft, míg a szabadtéri vetítések ingyenesek.

A Nemzeti Filmintézet szervezésében megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt támogatója a MOL.

BKFM programbontás:

https://filmmaraton.hu