Tarolt Spanyolországban a POST MORTEM

2021.06.14.
Bergendy Péter új filmjét négy díjjal tüntették ki szombat este a Sombra fesztiválon Spanyolországban. A POST MORTEM a legjobb film, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr, míg Klem Viktor főszereplő a legjobb színész díját nyerte el.

Káprázatos eredménnyel zárult a Spanyolországban június 4-12. között megrendezett fantasy és horrorfilmeket felvonultató Sombra fesztivál, aminek helyszínét Murcia festői szépségű városa adta.

A Bergendy Péter és Hellebrandt Gábor történetéből, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Post Mortem négy díjat is bezsebelhetett, köztük a legjobb filmért járó elismerést. Az alkotók közül Zánkay Piros kapta a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr és Klem Viktor a legjobb színész díját.   Bergendy Péter új filmje, a Post Mortem tavaly októberben indult el a fesztiválokon, a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje Sitges-ben és a varsói fesztivál is meghívta fő versenyébe, Triesztben a RAI4 televízió a legjobb filmnek járó különdíját, valamint a Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte. Legutóbb Portóban nyerte el a legjobb rendezés és forgatókönyv díját.
A Post Mortem hazai mozibemutatóját október 28-ra tervezik.  


Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható. A Post Mortem a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.  

1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.  

Post Mortem jelenetfotó (Fotó: Szupermodern Filmstúdió / Szvacsek Attila)

A Post Mortem hat kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra: Nagy Andrást a legjobb operatőri munkáért, Balázs Gábort a legjobb hangért, Király Istvánt a legjobb vágásért, Hujber Balázst a legjobb díszletért, Breckl Jánost a legjobb jelmezért és Hámori Dánielt a legjobb maszkért jelölte a Magyar Filmakadémia.

Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, Balatonfüreden.  

Bővebben: https://sombrafestival.com

https://www.facebook.com/postmortemmozi