Tévéfilm készül a váci múmiák titkairól

2021.12.21.
Az elfelejtett ezüstcsapatról, az egyedülálló Onyx étteremről, egy drámai fordulatokkal teli életútról és a váci múmiákról készülnek alkotások a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság decemberi ülésén 3 dokumentumfilmnek és egy tévéfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.  

Borsody István rendező és Skrabski Fruzsina producer Ezüstcsapat címmel forgat dokumentumfilmet az 1938-as párizsi világbajnoki döntő elképesztő történetéről, melyen a magyar válogatott Olaszország ellenfele volt. A hiánypótló alkotás a Nemzeti Filmintézet 21 millió forintos gyártási támogatásával készül.  

Váci múmiák (© Tragor Ignác Múzeum)

Nordin Eszter rendező-producer A fiú, aki felnevelte önmagát címmel készülő dokumentumfilmje egy értelmi sérült család gyermekeként született értelmes fiú drámai fordulatokkal teli életútját követi 23 éven át. Az NFI 12 millió forintos támogatásával készülő alkotás azt a kérdést járja körül, hogy ki képviseli a gyermek érdekeit.  

Édes örökség címmel Fatér Ambrus és Akar Péter rendezők az egyedülálló, egykor két Michelin-csillagos, budapesti Onyx étterem újjáépítésének történetét mutatják be az NFI 25 millió forintos támogatásával. A világhírű magyar gasztro-vállalkozás történetében a vezetés anyáról lányára szállt. Az Édes örökség producere Balogh Rita és Fränk Barbara.  

1994-ben a váci Fehérek templomának felújítása során a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amely a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő tévéfilmje a 265 múmia sorsával, személyes történeteivel visszarepít a XVIII. század történelmébe. A Kiss-Stefán Mónika, Maruszki Balázs és Dubinyák Réka forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

Bővebben: https://nfi.hu/hu/tv-palyazatok