Tiszta lappal indulnak tovább a producerek

 
2012.03.21.
Befejező szakaszához érkezett az MMKA tartozásállományának konszolidációja. A Magyar Közlöny 2012. évi 32. kiadványában megjelent kormányhatározat értelmében a normatív támogatási igények kivételes, egyszeri elismerésével a visszatérítendő támogatások, azaz a producerek tartozásainak ügye rendeződhet.

Az intézkedés csaknem százötven filmelőállítót - többségében ismert filmgyártó céget - és egyéb mozgóképszakmai szervezetet érint. A visszatérítendő támogatások - melyeket az MMKA részlegesen vagy egyáltalán nem érvényesített a támogatottakkal szemben - összességében közel 1,6 milliárd forintot tesznek ki. Ezzel az összeggel a producerek tartoznak az MMKA-nak.

A 2010. december 31-ig teljesített, igazolt és a közalapítványhoz benyújtott normatív (ám készpénzre nem váltható) támogatási igények és a visszatérítendő támogatásból származó tartozások rendezésével a Magyar Nemzeti Filmalap jelentős terhet vesz le a filmszakmai szereplők válláról.

Az 1069/2012. (III. 20.) számú kormányhatározat szerint az intézkedés határideje május 31.
A közalapítvány összességében mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel az elmúlt években, amelynek a jelentős részét kitevő banki hiteleket a Filmalap tavaly decemberig kifizette. A még fennálló adósságok rendezése folyamatosan zajlik.