Történelmi dokumentumfilmek készülnek NFI támogatással

2020.10.29.
Televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő 12 történelmi dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. Az animáció, a kisjátékfilm, az ismeretterjesztő és dokumentumfilm pályázati eljárások őszi fordulójában a szinopszisok feldolgozása, az animációs sorozatok esetében a filmtervek beadása jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm 10 tévéfilm készül és 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók.  

A Televíziós Döntőbizottság 12 történelmi dokumentumfilm gyártásának támogatásáról határozott.  

„A szórakoztató, fikciós tartalmak támogatása mellett elengedhetetlen, hogy a múlt feldolgozásban jelentős szerepet vállaló történelmi témájú alkotások létrejöttét is elősegítse a Nemzeti Filmintézet. Temérdek feldolgozatlan témánk van szinte minden korszakból, amelyeknek nemcsak a direkt történelmi vonatkozásai érdekesek, hanem a befolyásuk az egyéni sorsokra, a családok életére. A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket.” – hangsúlyozta Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke a támogatási döntéseket illetően.  

Fekete István (forrás: Fortepan / Hunyady József)

A támogatott alkotások között van az Almási Tamás rendezésében készülő Onódy, a hatvanas évek császára című film, Pajer Róbert Bethlen István életét és a két világháború közti Magyarországot bemutató munkája és Fekete István, a „bereki ember” portréja Bertha Lívia rendezésében. Czibor Zoltánról, az Aranycsapat világhírű futballistájának tündökléséről és drámájáról a XX. századi történelem szorításában Koltay Gábor rendez filmet. Szebeni Zsuzsa a két világháború közti Kolozsvár emblematikus alakjáról, írók és költők múzsájáról, Szilvássy Caroláról fog forgatni.  

Jamrik Levente a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében avat be a Kádár-rezsim titkos, állami drogkereskedelmébe Vörös narkó címmel készülő alkotásában. Gulyás Gyula Orcátlan dolgok címmel forgat „historikus szembesítést a velünk élő történelemmel”. Mózes Gergely Mindhalálig címmel az 1944-es budapesti ostrom árnyékában Baránszky Tibor pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos történetét meséli el. Király Attila az ’56-os forradalom merőben új arcát mutatja be egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből. Korábban soha nem látott archív felvételek lesznek láthatók Lavro Ferenc Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére címmel készülő alkotásában. Kiss Sándor és Skrabski Fruzsina Megörökölt gyalázat címmel készíti az Elhallgatott gyalázat című film folytatását. 900 éves székely hagyományra, a fiatalok férfivá válásának pillanatára, a berukkolásra építi Pataky Csaba A magyarság keleti őrszeme címmel készülő filmjét.

Támogatott alkotások:

Onódy, a hatvanas évek császára  Pályázó: Tivolifilm Kft. Rendező: Almási Tamás
Onódy Lajos a 60-as évek szocializmust építő Magyarországának meghatározó alakja: ambiciózus, ragyogó üzleti érzékkel, felismerte, hogy céljai eléréséhez politikai kapcsolatokat is ki kell építenie.

Vörös narkó Pályázó: X-Trame Studio Kft. Rendező: Jamrik Levente
Filmünk a Kádár-rezsim Nyugat-Európába és az USA-ba irányuló titkos, állami drogkereskedelmét mutatja be, a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében.

Orcátlan dolgok Pályázó: Dunatáj Alapítvány Rendező: Gulyás Gyula
Historikus szembesítés a velünk élő történelemmel.

Bethlen István Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft. Rendező: Pajer Róbert
A film Betlen István életét és politikai tevékenységét, illetve azon keresztül az ország két világháború közti történelmét mutatja be.

Mindhalálig Pályázó: Krea-Tv Kft. Rendező: Mózes Gergely
Dokumentumfilm egy valódi hősről, és egy vérgőzös antihős rémtetteiről. Baránszky Tibor katolikus pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

Kegyelem hadművelet Pályázó: Art Vision Stúdió Kft. Rendező: Király Attila
Fedőakció Szuezért, avagy az ’56-os forradalom merőben új arca, egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből.

Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére Pályázó: Phoenix MIT Egyesület Rendező: Lavro Ferenc
Az 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása - soha korábban nem látott archív felvételeken keresztül.

Megörökölt gyalázat Pályázó: Becsengetünk Produkció Kft. Rendező: Kiss Sándor, Skrabski Fruzsina
Az Elhallgatott gyalázat című film folytatása. A szovjet katonák erőszakosságának egyik áldozatának további életét követjük nyomon.

A "bereki ember" Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Rendező: Bertha Lívia
Szeretni csak azt tudjuk, amit ismerünk. Fekete István nélkül kevésbé szerethetnénk a hazánkat: embereit, flóráját, faunáját, rég- és közelmúltját. Méltatlan irodalmi mellőzöttsége dacára ezt adta ő.

Czibor, a Rongylábú Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Koltay Gábor
Czibor Zoltán az Aranycsapat világhírű futballistája, pályafutásának tündöklése és életének drámája a XX. század történelmének szorításában.

"A maga természete szerint és szabadon" Pályázó: SALT Communications Kft. Rendező: Szebeni Zsuzsa
Szilvássy Carola a két háború közti Kolozsvár emblematikus személyisége. Írók, költők múzsája. Bátorsága, áldozatkészsége, ízlése kiemeli kortársai közül. Élete mégsem kerülhetett történelemkönyvekbe.

„A magyarság keleti őrszeme” (Az utolsó székely berukkolás) Pályázó: Aster Film Bt. Rendező: Pataky Csaba
A székelység történelmi sajátossága és szabadságának jogforrása, a katonai hivatása volt. A berukkolás a fiatalok férfivá válásának pillanata lett. Filmünk a 900 éves hagyomány legutolsó aktusára épül.