Újabb amerikai díjak a Saul fiáért

 
2015.12.07.
Most először díjaztak magyar filmet a Los Angeles-i kritikusok: Nemes Jeles László alkotása kapta a legjobb külföldi film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől (LAFCA).

A Filmalap támogatással készült Saul fia című magyar film diadalútja folytatódik Amerikában. A Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége (LAFCA) vasárnap immáron 41. alkalommal szavazott az elmúlt év filmterméséről. A legbefolyásosabb amerikai sajtóorgánumoknak dolgozó 57 filmkritikusból álló testület Nemes Jeles László első mozifilmjét szavazta meg 2015 legjobb külföldi filmjének. Az 1975-ben alapított Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége ezúttal díjazott először magyar filmet.
A legjobb színész kategóriában Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője lett a szavazás második helyezettje.
Az ünnepélyes díjátadó január 9-én lesz Los Angeles-ben.

Mint múlt héten hírül adtuk, a mértékadó ítészeket tömörítő New York-i Filmkritikusok Egyesülete (NYFCC) 2015 legjobb elsőfilmjének szavazta meg a Saul fia című magyar filmet. A befolyásos National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai pedig az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László játékfilmrendezői bemutatkozását.
A filmesek bibliájaként számon tartott Variety magazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – 10 Directors to Watch – névsorát. A kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat.
A Saul fiá-t a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.
Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága volt egyben: Nemes Jeles első játékfilmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.
Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban három hét alatt több mint 157 ezer néző látta novemberben.
A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.