Velence után világkörüli fesztiválturnén az Eltörölni Frankot

2021.11.02.
Az Eltörölni Frankot világkörüli fesztiválturnéra indul, Fabricius Gábor filmjét eddig három kontinens, több mint tizenöt fesztiváljára hívták meg. A többszörös velencei díjnyertes - Venice International Film Critics’ Week leginnovatívabb filmnek járó díj és a főszereplő Starlight-díja – alkotás a közeljövőben többek között a tallini, a stockholmi, a szaloniki, a németországi Hof és a spanyolországi Valladolid filmfesztiválokon mutatkozik be. A hazai art mozikban, a Mozinet forgalmazásában, továbbra is látható az Eltörölni Frankot c. alkotás.

A „kétségtelenül fontos film”, a „bravúros alkotás” (Revizor), amely „az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmje” (Prae.hu), melynek nyitójelenete „a legjobb filmes koncertfelvételek közé tartozik” (444), amelyben „a személyes pszichológiai drámánál is többet vitt vászonra Fabricius” (Prae.hu) és amely „napokig a nézővel marad” (Filmtekercs) nagy reményekkel indul a nemzetközi versenyturnén.     

Spanyolország egyik legfontosabb filmfesztiválján, az 1956 óta megrendezésre kerülő 64. Valladolid International Film Festival-on (Seminci) a Meeting Point-ban versenyez az Eltörölni Frankot.  

Velencei világpremier - Fabricius Gábor (Fotó: Otherside Stories)

Az 55. Hof International Filmfestival 1967 óta Németország egyik fontos szerzői filmes mustrája, itt tartja német premierjét az Eltörölni Frankot. A fesztivál korábban olyan alkotókat látott vendégül, mint Wim Wenders, Mike Leigh, Jim Jarmusch, Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder vagy Atom Egoyan.  

Az Eltörölni Frankot c. filmet meghívta az „A” kategóriás Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF), a térség egyik legfontosabb mustrája, amelyet 1997 óta rendeznek meg az észt fővárosban. A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósul meg. Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai között lesz látható az Eltörölni Frankot. A fesztiválon korábban olyan alkotók mutatkoztak be, mint Aki Kaurismäki, Roy Andersson, Lukas Moodysson vagy Paolo Sorrentino.  

Az Eltörölni Frankot versenyben lesz Stockholmban, a nagy presztízsű Stockholm International Film Festival-on is, amelyet 1990-től tartanak meg a svéd fővárosban. A Stockholm International Film Festival-on korábban díjat kapott Dennis Hopper, Terry Gilliam, Wes Anderson, Xavier Dolan és Martin McDonagh is.  

Fabricius filmje a Golden Alexander díjért versenyez a 62. Thessaloniki International Film Festival-on, Dél-Európa egyik legfontosabb és legrégebbi fesztiválján, amelyet 1960 óta rendeznek meg. Olyan alkotókat díjaztak már itt, mint Bogdan George Apetri, Kim Tae-yong vagy Paweł Pawlikowski.  

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Velencei világpremier - Fabricius Gábor, Blénesi Kincső, Fuchs Benjámin (Fotó: Otherside Stories)

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjasWaskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt. Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak.

Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.