Veszélyes mutatványra vállalkozott a Szabadság - hídon a Kelj fel és járj főszereplője

2022.07.01.

Fojtogató hangulatú, krimibe illő epizód felvételével zárult a Kelj fel és járj 30 napos forgatása Budapesten. Ebben Félix, a történet tűzoltó hőse székhez kötözve tér eszméletéhez, és válik részesévé egy házaspár pattanásig feszült összetűzésének.

A váratlan kimenetelű jelenet az egyik izgalmas pillanata a műfaji sokszínűség jegyében született filmnek, amit tabudöntögető alkotásnak szánnak készítői. Fésős András rendező ugyanis arra vállalkozott, hogy az apa és fia egymásra találását végig követő filmjével - túl azon, hogy az emberi lélek legmélyére tekint, és vállalatan olyan nehéz témát boncolgat, mint az öngyilkosság - a széles közönségnek szánt, életigenlő történetet mesél el korunkról, a családi kapcsolatokról, a szeretet fontosságáról. A Kelj fel és járj a tervek szerint 2023-ban lesz látható a hazai mozikban.

-Galgóczi Németh Kristóf}
Kelj fel és járj (Fotó: Galgóczi Németh Kristóf)

„A drámai töltetű történeteknek mindig van valami felemelő, tiszta és őszinte jelentéstartalma. A Kelj fel és járj is ennek szellemében fogant meg bennem. A kezdetektől fogva arra törekedtem, hogy a két ember, apa és fia történetén keresztül a reményt és a szeretet erejét hangsúlyozzuk, dacára azoknak a körülményeknek, megpróbáltatásnak, amiken nekik át kell menniük a filmben. Örülök, hogy ebben a hatalmas vállalkozásban olyan színészekkel dolgozhattam együtt, mint az apát, a hős tűzoltót megformáló Bogdan Dumitrache, az életmentésekről zugvideókat forgató fiát alakító Börcsök Olivér, vagy a kettejük konfliktusát részben elszenvedő tűzoltóparancsnokot megszemélyesítő Schneider Zoltán. De velük a lista korántsem teljes, hiszen mellettük a kisebb szerepekben is kiváló művészek bukkannak fel. Köztük Cserhalmi György, Keresztes Tamás, Takáts Andrea, Katona Péter, Kovács Lajos, Bánfalvi Eszter, Horváth Zorka és Hegedűs D. Géza.” – mondta a Fésős András rendező, aki hozzátette, hogy a kiváló szereplőgárda mellett az embereket még inkább mozikba csábító látványos jelenetek felvételére is különös hangsúlyt fektettek a forgatáson.

-Galgóczi Németh Kristóf}
Kelj fel és járj (Fotó: Galgóczi Németh Kristóf)

Többek közt rengeteg tűzoltó bevonásával, számos szirénázó gépjármű felvonultatásával örökítették meg egy súlyos közúti baleset mentési munkálatait, valamint két napra a budapesti Szabadság - híd egy részét is lezárták a munkálatok során. Az utóbbi helyszínen a film főszereplője, Bogdan Dumitrache különösen veszélyes mutatványt hajtott végre, saját akaratából. Kaszkadőr segítsége nélkül, magát mindössze egy tartókötéllel biztosítva mászott ki a híd pillérére több tízméter magasban. Ennek a vakmerő kérésnek engedélyezéséhez hozzájárult az, hogy a román új hullám vezető színésze tapasztalt mászónak számít civilben, és a biztonságot mindenek felett szem előtt tartva hajtotta végre a feladatot a felvétel során. A látványos képsor a Kelj fel és járj egyik csúcspontja lesz, de emellett még számos fordulatos, izgalmas jelenet rögzítése várt az alkotókra olyan helyeken, mint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a Népsziget, a csepeli hajókikötő, a Corvin negyed, illetve a Magyar Rádió régi, Szentkirály utcai épülete.

Sőt az alkotók azt sem rejtik a véka alá, hogy számítógépes trükköket is alkalmaznak majd a kész alkotásban. Hamarosan elkezdődnek a több hónapra tervezett utómunkákatok, amelyek részeként ezek a történet látványvilágát erősítő speciális effektusok is belekerülnek a filmbe, amelynek magyarországi bemutatóját jövőre tervezi a hazai forgalmazó, a Fórum Hungary.