Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton

2021.08.02.
A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti gyártó bázis kapacitását közel ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart, a finanszírozásáról a hétvégén megjelent kormányhatározatban rendelkeztek.

„A magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és jelentős gazdasági tényezőként komoly hasznot hoz az országnak. A streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és 2017 óta meghaladják az évi 100 milliárd Ft-ot. A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi.” – összegezte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.  

Látványterv (forrás: NFI)

A Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében megvalósuló, kiemelt jelentőségű fejlesztés célja, hogy a Magyarországon készülő filmek növekvő stúdióigényét kielégítse és a 70-es évek óta működő fóti filmgyártó bázist megújuló energiaforrások bevonásával korszerűsítse.  

A stúdiókomplexum bővítése során 4 új filmstúdió épül, melyek összesen további 10.000 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2.670 m2-nyi stúdiókapacitást, így végül 12.670 m2 áll majd a produkciók rendelkezésére. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben 5.000 m2 is rendelkezésre áll, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.  

Várdíszlet (forrás: NFI)

Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel és az új műtermek mellé a produkciók kiszolgálásához 3.000 m2 irodaépülettel, három étterem épülettel, valamint 7.300 m2 raktárkapacitással is bővül a fóti telephely. A beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül.

Az átfogó fejlesztésnek köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok még nyáron elkezdődnek, több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2023 vége.  

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexum egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen alakítható középkori város szabadtéri díszlet együttese, fegyver-, kellék/berendezés- és jelmeztára mellett a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához használt kültéri medencéje is világhírű. Utóbbi a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen, a medence körüli tágas térnek köszönhetően akár óriási díszletekbe is bele lehet foglalni, ami jelentősen megkönnyíti a vizes vagy részben víz alatti jelenetek felvételét.  

Számtalan magyar film mellett a közelmúltban olyan világszerte népszerű alkotásokat forgattak Fóton, mint a V. Henrik (The King), a Vaják (The Witcher) és Az utolsó királyság (The Last Kingdom).