Virtuális térben játszódó krimi készül NFI támogatással

2022.07.18.

Hét televízió és stream szolgáltatásra készülő film gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. A támogatott alkotások között szerepel egy, Magyarországon eddig még nem alkalmazott formátumban készülő krimi, továbbá a Kaláka együttesről, és a filmplakátjairól ismert képzőművész, Rényi Katalinról szóló filmek, illetve két, magyar,- és cigány meséken alapuló animáció is. 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Döntőbizottság ezúttal három televíziófilm- és két animációs alkotás, valamint egy kisjátékfilm és egy dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást.

Egész estés film készül a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttesről. Az alkotásban a több mint fél évszázada muzsikáló együttes közösségteremtő erejét és a magyarság kulturális életében betöltött meghatározó szerepét mutatják be az alkotók, Pigniczky Réka és Gellér-Varga Zsuzsanna.

(Gyártó: FilmProjekt Kft., NFI támogatás: 60 millió forint)

-Facebook
Kaláka (Fotó: Facebook)


Én könnyel festek
címmel dokumentumfilm készül a Munkácsy Mihály-díjas festőművész és tervezőgrafikus Rényi Katalinról. A „lélek festője” alkotó képen, szövegben, lírában és szoborban – a szerteágazó művészi életútját bemutató filmet Baska Balázs rendezi.

(Gyártó: Sanzonfilm Kft., NFI támogatás: 9,8 millió forint)

Brusznyainé Honti Ilona férjét 1958-ban igazságtalanul végezték ki Veszprém megye bosszúálló vezetőjének, Pap Jánosnak a közbenjárására. A huszonnyolc éves korában megözvegyült asszonyt ezt követően barátok, kollégák és rokonok segítették. Az ő történetét dolgozza fel Novák Tamás kisjátékfilmje, Az özvegy.

(Gyártó: Siriat Zrt., NFI támogatás: 15,61 millió forint)

Egy gyógyszergyártó cég kifejleszti az okoseszközt, ami végleg legyőzheti a szenvedélybetegségeket. A tesztelés közben azonban végzetes tragédia történik, a tesztalany édesapja pedig a felelős nyomába indul. A Kontrollcsoport című alkotás a Magyarországon korábban még nem alkalmazott, innovatív, úgynevezett „screenlife” formátumban készül, vagyis a cselekmény a virtuális térben bontakozik ki, rendezője a FOMO– Megosztod, és uralkodsz című film forgatókönyvét és az első „Sziget-filmet”, a Free Entry-t is jegyző Kerékgyártó Yvonne.

(Gyártó: Screenlife.hu Kft., NFI támogatás: 150 millió forint)

Nagy Anikó Mária 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című tévéfilmje két fiatal történetét meséli el, akiket 1968-as találkozásukat és szerelembe esésüket követően a diktatúra titkosszolgálata elszakít egymástól. Miklós azonban nem felejt: vajon megtalálja 50 évvel később Alexandrát?

(Gyártó: Omega-Kreatív Bt., NFI támogatás: 150 millió forint)

Nyolc epizódból álló folytatás készül a Cigánymesék című animációs sorozathoz Balajthy László és Tóth-Pócs Roland rendezésében. A 2014-ben debütált, nagy sikerű sorozat célja a cigányság színes meséinek, kultúrtörténeti és néprajzi hagyományainak bemutatása.

(Gyártó: Kecskemétfilm Kft., 102,4 millió forint)

 

Lucaszék címmel animációs rövidfilmet rendez a díjnyertes Hortobágyi darumese és Ne bánts, Apa! című filmek alkotója, Lugosi István, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A téli boszorkányűző népszokásra utaló címet viselő rövidfilm a magyar babonák világáról és a háború borzalmairól szól.

(Gyártó: Bal Filmkészítő Kft., NFI támogatás: 19,5 millió forint)

Bővebben a döntésekről ITT