Itt forgott – Alapfilmek térképen

Havasokban járjuk az emberek ösvényeit, felpattanunk egy debreceni Körhintára, nádasban keressük a Tüskevárat, vizitálunk a Tizedes meg a többiek almástói kastélyában, áthajózunk az Aranyember szorosán, az égből az Egri csillagokat is lehozzuk, és kihallgatjuk, hogy a Hortobágyon fütyül-e a szél a talpunk alatt.

A Média a Közösségért Magyar Filmturisztikai Egyesület két munkatársa – Basa Balázs és Názer Ádám – több éves kutatómunkájának eredményeként a magyar filmtörténet legismertebb és legérdekesebb alkotásainak eredeti forgatási helyszíneit gyűjtjük össze új rovatunkban. Az Itt forgott – Alapfilmek térképen érdekes háttéranyagokat kínál az Alapfilmekhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó Klassz ifjúsági és oktatási programhoz. A cikksorozat célja, hogy olyan tudásalapú oktatói támogatást nyújtson, amely elsősorban filmturisztikai szempontok szerint ad egyedi és különleges bepillantást a Kárpát-medence rejtett filmes helyszíneibe.

A felidézett művek készítésénél mindig fontos szempont volt, hogy a filmkészítők hol képzelték el történetük bemutatását, később pedig merre történtek a forgatások. Ezért a leírtakban a szerzőknek az egyik legfontosabb szempont az eredeti helyszínek bemutatása, szemléltetése, a múlt és a jelen összekapcsolása.

Most mindenkinek alkalma nyílik hazánk filmes bejárására, akár egy képzeletbeli vagy asszociatív terepszemle keretében.

A fejezetekben lépésről lépésre járhatjuk be Magyarországot filmturista szemmel, sőt gyakran még a határontúli magyarok lakta vidékekre is elkalandozhatunk. A filmforgatások emlékei, az emlékezetes pillanatok most új fókuszba kerülnek. A sorozat emellett nemcsak kor- és filmtörténeti szempontok szerint kívánja a filmtitkokat megosztani, hanem hangulatos kedvcsinálónak, turisztikai ajánlónak, lehetséges osztálykirándulások ötletbörzéjének is kiválóan alkalmas.

Így Magyarország filmes térképe most bárki számára elérhetővé válik, mindenki kedvére válogathat majd jobbnál-jobb filmturisztikai célpontok között.