Az elhagyott gyermekek

Megrázó képsorok a második világháborúban árván maradt gyermekekről.

fekete-fehér magyar dokumentumfilm, 1946, rendező: Kertész Pál

operatőr: Icsey Rudolf, 7 perc

A film adatlapja a Filmkeresőn

A teljes film elérhető itt (a Videotóriumon csak oktatási intézmények számára):

Miről szól?

A film elején Molnár Erik népjóléti miniszter intéz felhívást a magyar társadalomhoz a háború pusztításai nyomán otthontalanná, elhagyottá vált százezer magyar gyermek megsegítése érdekében. Szavait szívszorongató képsorok követik a lebombázott házak romjai között meghúzódó éhes és rongyos gyerekekről, majd a gyermekmenhelyekről, ahol nem sokkal jobb a helyzet.

Mitől különleges?               

A MAFIRT filmje a háború utáni nehéz időszak sürgősen megoldandó problémájára hívja fel a figyelmet. Ezt a problémát dolgozta fel egy évvel később Radványi Géza szintén Mafirt produkcióban készült remekműve, a Valahol Európában.

Sürgősen megoldandó probléma

Hogyan készült?  

A második világháború után a koalícióra lépő négy párt felosztotta egymás között a filmgyártó cégeket. A Magyar Filmiroda a Magyar Kommunista Párt kezelésébe került, és Magyar Filmipari Rt. (MAFIRT) néven kezdte meg működését. Egyik első filmje volt Az elhagyott gyermekek, melyet Kertész Pál rendezett, és a két világháború közötti magyar filmgyártásban nagy tapasztalatokat szerzett operatőr, Icsey Rezső fényképezett.  

Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?  

A második világháború után újjászülető magyar filmgyártás egyik első darabja, amely

akár előtanulmánynak is tekinthető Radványi Géza játékfilmjéhez.

A film rendezője, Kertész Pál 1945-ben került a MAFIRT-hoz, forgatókönyvíróként részt vett többek között a Hamza D. Ákos által rendezett választási propagandafilm, a Kommunisták Budapestért elkészítésében, és maga is számos propagandafilmet rendezett (Munkásegység  ̶  Munkástöbbség, Arccal a vasút felé, A hároméves terv stb.). 1947-48 között Balázs Béla titkára, majd a Pannónia Filmstúdió szinkronrendezője, 1957-től haláláig (1970) a Filmtudományi Intézet munkatársa volt, ahol jónéhány filmtörténeti tárgyú filmet rendezett (Felejthetetlen komikus, Kabos; Változatok egy forgatókönyvre, A film formanyelve stb.).
 


Egy emlékezetes jelenet   

Hiteles dokumentumfelvételek mutatják be az utcán kóborló és a gyermekmenhelyre került árva gyermekek életét.

Ezt is nézd meg!

Élet a második világháború alatt Magyarországon a korabeli filmfelvételek tükrében:Kapcsolódó filmhíradó

Illés György operatőr a pályakezdéséről, a háború után forgatott filmhíradók, dokumentumfelvételek gyártási körülményeiről beszél:

Olvass tovább!

MMA Lexikon
Gelencsér Gábor: Valahol Európában. Filmvilág, 2017/11, 61.

Tudtad?

Kertész Pál készítette az egyik legutolsó filmfelvételt Karády Katalinnal, melyen a színésznő József Attila Betlehemi királyok című versét szavalta 1947-ben.