Ismertető

 ALAPFILMEK FILMTÖRTÉNETI WEBOLDAL

Örökzöld közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek. Közismert, díjakkal elhalmozott alkotások és bennfentes tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, mert érdekesek, fontosak, különlegesek és hozzátartoznak az általános műveltséghez. Az Alapfilmek minden korosztály számára segíti a magyar filmek megismerését. A folyamatosan bővülő filmtörténeti weboldal jelenleg 460 magyar filmről kínál izgalmas információkat és kapcsolódó tartalmakat.


A Nemzeti Filmintézet 2018 óta építi az Alapfilmek online platformot azzal a céllal, hogy közérthető módon, mégis részletgazdagon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait. Az oldal hozzájárul a fiatal korosztály médiatudatosságának fejlesztéséhez, a műfajok és a korszakos magyar alkotók életművének megismeréséhez.

A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is szerepelnek benne, a Lumiére-testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es, Akik maradtak című, világszerte bemutatott mozifilmig. A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti. Több mint 90 filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradók elevenítik meg az egyes korszakokat. 

• A filmeket bemutató szócikkek négy kérdésre keresik a választ: Miről szól? Mitől különleges? Hogyan készült? Hol a helye a (magyar) filmtörténetben? Elhelyezzük az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra. 

• A filmeket rendezők, műfajok és témák szerint le lehet kérdezni, a tájékozódást filmtörténeti timeline és fogalomtár segíti. 

• A szócikkekhez gazdag képanyag kapcsolódik: film- és werkfotók, alkotói portrék, filmplakátok, gifek, filmrészletek. Megmutatjuk a díszlet- és jelmeztervek megvalósulását is. Az adatoknál sok esetben tovább lehet lépni a Filmkeresőhöz, a Filmarchívum online adatbázisának részletesebb adatsorához is. 

• A teljes filmet ezeknél a szócikkeknél lehet megnézni. 

KLASSZ OKTATÁSI ÉS IFJÚSÁGI PROGRAM

Az NFI 2020 márciusában indította el az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. Az iskolákban jelenleg 100 film érhető el a KIFÜ Videotorium platformján keresztül, a kínálat hónapról-hónapra bővül.

A klasszikus filmkincs szinte minden tantárgy oktatásában segítséget nyújthat, hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék az adott témát, korszakot. Közel 50 filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső, metamorfózis) is színesítik.

A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe.


Lehetőségek a filmek megtekintésére:

 FILMIO 

 DVD katalógus 

 VIDEOTÓRIUM (csak oktatási intézményekben)

Az Alapfilmek és a Klassz Program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.