Mesék a 75 éve független Indiából

2022.07.22.

Idén először, az ország függetlenné válásának 75. évfordulóján, Indiába is elrepíti a nézőket a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A frissen restaurált alkotásokból álló válogatásban egy klasszikus némafilm és két népszerű kalandfilm mellett a legfontosabb indiai rendező, Satyajit Ray egyik műve is látható.

Igazi kuriózum a több mint 100 éves Behula című némafilm, amely egy népszerű bengáli legendát dolgoz fel az indiai mozi egyik első sztárja, Patience Cooper főszereplésével. A filmet sokáig elveszettnek hitték, és a Jérôme Seydoux-Pathé Foundation felújításában kerül most a közönség elé. A történet, amely Manasa, a kígyók istennője és Chandi istennő viszályáról szól, élőzenei kísérettel lesz látható.

A DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum kincsei közül érkezik Az eschnapuri tigris és A hindu síremlék című kétrészes egzotikus kalandfilm. Az 1938-ban bemutatott indiai témájú német alkotás hatalmas siker volt a maga korában, Magyarországon is vetítették, de látványával a mai mozilátogatókat lenyűgözi. A magyar nézők most a restaurálási premieren vehetnek részt.

Az indiai filmművészet legendás rendezője, Satyajit Ray 1921-ben született és éppen 30 éve távozott az élők sorából. Az értelmiségi-művész családból származó rendező az olasz neorealizmus hatására vált filmrajongóból alkotóvá és a kalkuttai művészfilmes központ egyik megteremtőjévé. Műveiben a látszólag összebékíthetetlen erőket is harmóniában kívánta bemutatni, összekapcsolta a költészetet és a társadalomkritikát, nosztalgiát érzett a múlt iránt, de a fejlődés szükségességét is hirdette. Emléke előtt A hős című filmjével tiszteleg a fesztivál, amely egy érzékeny művész portréja és a filmművészetről való gondolkodás egyben.

Jegyvásárlás a filmek oldalára kattintva lehetséges.