Ismertető

A Nemzeti Filmintézet ötödik alkalommal rendezi meg a restaurált filmek nemzetközi fesztiválját. 6 nap alatt csaknem 100 filmet láthat a közönség. Ismét ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István tér.

Kedves Filmbarátok!

Budapest Bécs Hollywood – kontinenseken és évszázadokon átívelő képzeletbeli utazásra hívjuk Önöket. Elvis Presley, Kertész Mihály, Bánky Vilma, Korda Sándor, Kovács László, Dennis Hopper – csak néhány név a kiváló tehetségek közül, akiket mozgóképek kötnek össze és mi most a csodálatos filmeket felújítva, nagyvásznon és együtt nézhetjük. A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei válogatásában felfedezhetjük az izgalmas együttműködéseket, amelyekkel a magyar tehetségek gazdagították az egyetemes filmművészetet az elmúlt 121 évben. Budapest legnagyobb filmfesztiválja öt helyszínen várja Önöket, köztük a főváros egyik legszebb terén, a Bazilika előtt ingyenes, szabadtéri vetítésekkel. A 21. század égető kérdése a fenntarthatóság és ne feledjük, hogy ennek jelentős része a kulturális fenntarthatóság biztosítása! A Maraton egyedülálló lehetőség, hogy kulturális örökségünkre, filmkincseinkre irányítsa a fókuszt tartalmas szórakozást kínálva minden korosztálynak. Jó utazást! 

Káel Csaba
a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnökeKedves Filmrajongók!

„Nincs olyan, hogy régi film, csak olyan, amit már láttál és olyan, amit még nem” – vallotta Peter Bogdanovich, aki a legfontosabb filmjeit Kovács László operatőrrel készítette. Azzal a Kovács Lászlóval, aki Zsigmond Vilmossal együtt megváltoztatta az amerikai filmet egy egészen új látásmódot „exportálva” 1956-ban Magyarországról. De nem ők voltak az elsők, hiszen Hollywood alapításában és aranykorainak építésében sorra vettek részt az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről elvándorolt tehetségek. Őket helyezzük idén fókuszba az Osztrák Filmarchívummal, Filmmúzeummal és az Osztrák Kulturális Fórummal együtt. Először jön el hozzánk a francia Lumière Intézet csemegékkel a filmtörténet őskorából, melyeket Thierry Frémaux, a Lumière Intézet és a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója személyesen prezentál. Hat nap alatt a világ közel 40 filmarchívumának munkatársai tartanak előadásokat és filmbevezetőket. Tisztelgünk az egykori Pannónia Filmstúdió előtt és bemutatjuk a Nemzeti Filmintézet által 2017-ben elindított filmrestaurálási program legújabb eredményeit. Mindenkinek varázslatos filmélményeket kívánok a mozi eme színes ünnepén!

Ráduly György
a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója