KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KONCERT: Rózsa Miklós Hollywoodban

09.14. 16.00 Francia Intézet

Vetítések

09.14. 16:00
Francia Intézet

KÖNYVBEMUTATÓ

„A valaha élt legnagyobb filmzeneszerző” – így méltatta a nyolcvannyolc éves korában elhunyt Rózsa Miklóst a Star Wars-filmek világhírű komponistája, John Williams. Rózsa Miklós közel száz játékfilm, többek között a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője. Karrierje során tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, amelyből három aranyszobrot el is hódított.

Önéletrajza, a Kettős élet érzelmes, olvasmányos és fanyar, magyaros humorral megírt vallomás, amely negyven esztendővel az első kiadás után végre magyarul is olvasható. Jelen kötettel egy időben jelenik meg Hubai Gergely hatalmas gyűjtő-, rendszerező és szakértői munkája, a Zene: Miklós Rózsa, amely izgalmas történeti kontextusba helyezi az egyik legsikeresebb hollywoodi magyar alkotó teljes filmzenei életművét, miközben tisztázza a komponista önéletírásának pontatlanságait is.

-
Zene: Miklós Rózsa

A FilmHungary könyvkiadó Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatban jelent meg először Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapítójának önéletrajzi írása. A sorozat új, Rózsa Miklósról szóló, kétkötetes kiadásának célja, hogy a magyar kulturális közvélemény és a hazai filmrajongók közössége a két stúdióalapító után megismerje a filmtörténet másik ikonikus magyar alkotóját is.

Rózsa Miklós vallomása, amely nagylóci emléktábláján szerepel, hűen mutatja származásának, gyökereinek fontosságát és erejét: „Itt kezdődött a zeném… a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem.”

A könyvbemutatón részt vesz dr. Kollarik Tamás és dr. Takó Sándor, a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat ötletgazda-szerkesztői, valamint Hubai Gergely, a Zene: Miklós Rózsa című kötet szerzője. Moderátor: Barkóczi Janka, Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

A könyvbemutató nyelve: magyar

FEJES KRISZTINA ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE

Rózsa Miklós: Kaleidoscope op.19
March, Zingara, Musette, Berceuse, Chinese Carillon, Burlesque

-
Fejes Krisztina zongoraművész


VETÍTÉS
09.14. 17.30, Francia Intézet

Sherlock Holmes magánélete
The Private Life of Sherlock Holmes, színes angol-amerikai vígjáték, 1970, r: Billy Wilder, angol, orosz, francia, német hang, magyar felirat, 125’

Zene: Rózsa Miklós

„Wilder a film eredeti változatát négy tételből álló szimfóniának tartotta, régi barátjának pedig ritka lehetőséget adott a film- és koncertzene világának ötvözésére. A rendező rajongott Rózsa 1953-as hegedűversenyéért, többek között az ő ötlete volt a Holmes-film témáinak a concerto egyes tételei köré építése. A hegedű a zeneszerző személyén kívül más ponton is kapcsolódik a történethez, hiszen Holmes ebben a filmben is többször gyakorol kedvenc hangszerén.” (Hubai Gergely: Zene: Miklós Rózsa, 255.)