Találkozások

A válogatás három olyan filmalkotót állít a középpontba, kik tökéletesen képviselik „Budapest – Bécs – Hollywood” mágikus háromszögét: Erich von Stroheimet Bécsből, Kertész Mihályt, vagyis Michael Curtizt Budapestről és az osztrák-magyar Peter Lorret – aki egyben kapcsolatot is jelent a két másik művész között.

Stroheim Hollywoodban színre vitt nagyszabású Bécs víziója tükröződik Kertész pályája elején és végén Bécs és Ausztria ábrázolásában, Az ifjú Medardus és A botrány szele című filmekben, amelyek közül az utóbbi Molnár Ferenc egyik darab alapján készült. Eközben Lorre, aki a nácik elől menekült az emigrációba, Hollywoodban bizonyos típusú szerepeket kapott, amelyeket alapvetően meghatároz ez az élmény (Fritz Lang M-je előrevetíti, Az elveszett pedig reflektál rá), ami Kertész legnagyobb, a második világháború alatt készült remekműveiben is visszaköszön. Az egyik ilyen természetesen a Casablanca, de a programban szerepel két nagyszerű tengeren játszódó film – egy optimista és egy sötétebb hangulatú –, amelyek egyben náciellenes példamesék is, A hét tenger ördöge és A tengeri farkas. Nem véletlen, hogy végül is ez a legalapvetőbb történet, ha az európai tehetségek Hollywoodba való beáramlásáról van szó.

A program az Osztrák Filmmúzeummal együttműködésben valósul meg. Kurátorok: Christoph Huber, Michael Loebenstein, Elisabeth Streit.