VÖRÖS HERING

A Vörös Hering szekció témája a szocialista korszak. A három kiválasztott alkotás eltérő időben játszódik, s eltérő formában, stílusban jeleníti meg az adott időszakot. A szekció Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című önéletrajzi filmdrámájával kezdődik, amely a nyolcvanas évekből tekint vissza a kommunista diktatúrára, az átélt tragédiákra. A filmet követő rövid szünet után meghívott vendégekkel beszélgetünk.

A szekció második vetítése Szabó Ildikó A másik oldal című ritkán látható rövidfilmje. A szarkasztikus humorral és keserűséggel átitatott mű a késő Kádár-kor közérzetét sugározza. Ezt követően a nézők bevonásával, interaktív és játékos formában reflektálunk a látottakra.

Zárásképpen Keleti Márton Dalolva szép az élet című filmjét láthatja a közönség, amely a Rákosi-diktatúra jellegzetes, szimbolikus alkotása. A frissen államosított filmgyártásban készült zenés szórakoztató formában és a termelési film keretei között beszél szabotázsról, közösségről és generációkról.

A szekció kurátorai a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem diákjai: Antal Csenge, Dechert Adél, Géczi Zsófia, Kriza Júlia, Páder Petra, Velki András.