Pierre Földes rendező animációs mesterkurzussal érkezik a Filmmaratonra

2023.08.29.

Pierre Földes animációs rendező szeptember 15-én mesterkurzust tart a 6. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, másnap pedig az édesapjáról, a számítógépes animáció egyik úttörőjének tekintett Földes Péterről szóló kerekasztalbeszélgetésen vesz részt.

Az idei Filmmaraton vendége Pierre Földes animációs rendező. Földes sokoldalú művész, aki zeneszerzőként és festőként is alkot. Az Egyesült Államokban született magyar apától és brit anyától, édesapja a számítógépes animáció úttörője, a Cannes-ban, a César-díjjal kitüntetett, Oscar-jelölt Földes Péter.

Pierre Földes Párizsban nőtt fel, ahol zongorát, zeneszerzést és hangszerelést tanult. Fiatalon színházi színészként is dolgozott. Később rendezőasszisztens lett. New Yorkban film- és reklámzeneszerzőként debütált, majd visszatért Európába. A rajzolás, a festészet és az animáció iránti szenvedélye nem múlt el, több rövidfilmet is írt és rendezett, a gyártási folyamatot mindig a filmötleteihez igazítva. Így sajátos technikát és személyes és egyedi stílust alakított ki.

Az Annecy Animációs Filmfesztiválon is elismert, díjnyertes Murakami Haruki adaptáció, a Vak fűzfa, alvó nő az első nagyjátékfilmje rendezőként. Ehhez a filmhez egy speciális animációs technikát talált ki, amelyet „élő animációnak” (live animation) nevez. Jelenleg két új filmprojektet fejleszt, a Chimères című filmtervet, amely az 1948-ban Nobel-díjat nyert Naguib Mahfouz művének adaptációja, valamint a Bibi és a varázshegyet, egy eredeti forgatókönyvből készülő, animációs családi filmet macskákról, boszorkányokról és egy fordított világról.

Pierre Földes animációs mesterkurzusát a Toldi moziban tartja szeptember 15-én. A program 10.00-kor a Vak fűzfa, alvó nő című film vetítésével kezdődik, majd a Vácz Péter animációs rendező moderálásával zajló interaktív mesterkurzus során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a film készítésének kulisszatitkaiba.

A fesztivál közönsége szeptember 16-án is találkozhat a rendezővel, aki 18:30-tól a Toldi moziban vetített Képbe fojtott szorongás – Földes Péter, az animációs film elfelejtett úttörője című animációs rövidfilm összeállítás után beszélget majd édesapjáról, Földes Péter animációs művészről, Jean-Baptiste Garneroval (CNC) és Orosz Márton művészettörténésszel.

-
Pierre Földes

Az angol nyelvű mesterkurzuson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

CSOPORTOS REGISZTRÁCIÓ ITT
EGYÉNI REGISZTRÁCIÓ ITT

Együttműködő partner: AA1 - Magyar Animációs Alkotók Egyesülete