KÖNYVBEMUTATÓ

Kevin Macdonald: Pressburger Imre – Egy forgatókönyvíró élete és halála

Könyvbemutató: 09.15. (péntek) 16.00, Francia Intézet

Vetítések

09.15. 16:00
Francia Intézet

Pressburger Imre, vagy ahogy a világ ma ismeri, Emeric Pressburger az egyetemes filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja. A miskolci születésű, Oscar-díjas magyar filmalkotó életműve kiemelkedő íróként, rendezőként és producerként egyaránt. Olyan nagynevű alkotók számára igazodási pont, mint Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Terry Gilliam, Quentin Tarantino vagy éppen Martin Scorsese. Sajnálatos módon azonban neve és munkássága Magyarországon még mindig nem került be kellő mértékben a köztudatba, noha egész életében hűen és kitartóan őrizte magyarságát.

Martin Scorsese filmrendező tisztán, egy mondatban így fogalmazta meg Pressburger életművének szerepét és helyét:„Az egyik legnagyobb tehetségű, legbefolyásosabb és legmeghatározóbb filmes volt az elmúlt században.”

A FilmHungary könyvkiadó Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatában jelent meg először magyar nyelven Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapító atyjának regényes önéletrajza. Ezt követően az elmúlt években a sorozat keretében jelent meg először minden idők egyik legsikeresebb hollywoodi magyarjának, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós filmzeneszerző önéletrajzi kötete is, a Kettős élet, valamint a Simpson családról és a Fecsegő tipegők animációs sorozatokról is ismert, ötszörös-EMMY-díjas Csupó Gábor életrajza is. Ez az illusztris névsor bővül Pressburger Imre önéletrajzával.

Jelen kötet, amelyet 1994-ben a Brit Filmintézet az év legjobb filmszakmai könyvének választott, közel harminc évvel az eredeti megjelenés után, és több mint 120 évvel Pressburger Imre születését követően jelenik meg első magyar nyelvű monográfiaként a híres magyar−brit alkotóról. A könyv szerzője Pressburger Imre unokája, Kevin Macdonald, aki a híres nagypapa nyomdokaiba lépve szintén sikeres, Oscar-díjas filmalkotóvá vált.

Pressburger Imre hosszú és kalandos utat járt be, mindent elért, amit a filmes világban el lehet. Legenda lett már életében, de a szíve és az emlékei is az első világháború előtti Magyarországhoz kötötték – ahogy a filmalkotó metaforikusan fogalmaz, ahhoz az időszakhoz, amikor „a világ még egész volt”.

Kevin Macdonald: Pressburger Imre – Egy forgatókönyvíró élete és halála
Szerkesztette: Kollarik Tamás, Takó Sándor
Fordította: Hubai Gergely
FilmHungary, Magyarok Hollywoodban könyvsorozat, 2023

Könyvbemutató:
09.15. (péntek) 16.00 Francia Intézet

A beszélgetés résztvevői: Kevin Macdonald, Kollarik Tamás, Takó Sándor, moderátor: Muszatics Péter

-

Muszatics Péter DLA a legnagyobb magyarországi nemzetközi filmfesztivál, a CineFest egyik főszervezője, a CineClassics kurátora és a Magyar Mozgókép Fesztivál programigazgatója. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a prágai FAMU-n végezte. Számos irodalmi és filmes témájú írása és három könyve jelent meg, legutóbb a Bécs, Budapest, Hollywood - Ausztria-Magyarország hatása az amerikai filmre (Kossuth Kiadó) és az Orosz történetek (Osiris Kiadó).