Sportfilmek: Teljesítmény a kamera mindkét oldalán

Az élsport a kiválóság világa, ahol az erő, a sebesség, a magasság, az állóképesség, a hajlékonyság, az egyensúly, a kontroll évekig tartó napi kemény tréninget igényel. Olyan komplex motoros képességek ezek, amelyeket nem lehet néhány edzés alatt elsajátítani.

A jó színészek és színésznők teljesen meggyőzőek, amikor meghalnak, szerelembe esnek vagy megőrülnek a vásznon. Bár megváltoztathatják a külsejüket, sőt, még a fizikumukat is átalakíthatják, egyetlen színész vagy színésznő sem képes 10 vagy 11 másodperc alatt lefutni 100 métert, mászókötél nélkül feljutni egy hatalmas sziklára, vagy úgy bokszolni, mint Mike Tyson. Ez persze nem hiba, hiszen ők szerepet játszanak! De ha a rendezők ezt a képtelenséget remegő közeli felvételekkel és ultrarövid vágásokkal próbálják elrejteni, az számomra kínos, ha nem is irritáló.

Ha ezek a teljesítmények még a legjobb színészek és rendezők által is reprodukálhatatlanok, akkor miért nem nézünk olyan mozgóképeket, amelyek a valóságot mutatják meg? Miért nem állítunk össze egy dokumentumfilmekből álló programot, hogy mindkét világból a legjobbat kapjuk, élvezve a valódi, magas színvonalú előadás nagyszerűségét, amelyet az erőteljes mozgóképes nézőpont csak megerősít.

Julien Faraut, az Institut National du Sport de l'Expertise et de la Performance filmörökség gyűjteményének igazgatója, filmkészítő