Ferenc Grunwalsky
He studied Hungarian and German Literature and Linguistics at the ELTE University between 1962 and 1964, then graduated as a director and photographer at the Academy of Performing Arts in 1968. In the sixties he collaborated in Miklós Jancsó’s films and now they are working together again. He signed the social manifesto in 1969 and was a determining figure of the Béla Balázs Studio for years. Since 1981 he has been the constant photographer of György Szomjas. He made his first feature film, 'Requiem for a Revolutionary' in 1975.

Filmography

1964: 2 Meters by 3, by 4 / 2,3 x 4 méter (d)
1965: Wandering Crab / Vándorrák (s)
1966: Interference / Interferencia (d)
1968: Red May / Vörös május (d)
1969: Review of Troops / Seregszemle (d)
1969: Portrait of Zoltán Fábri / Portré Fábri Zoltánról (with György Pintér) (d)
1969: Mourners / Siratók (d)
1969: Subjects and Monarch I-V / Alattvalók és királyok I-V. (with Lajos Fazekas) (d)
1969: Draft / Bevonulás (with Gyula Gazdag) (d)
1970: István Gaál / Gaál István (with György Pintér) (d)
1974: A Mother / Anyaság (d)
1975: Requiem for a Revolutionary / Vörös rekviem
1979: The Last Judgement But One / Utolsó előtti ítélet
1984: To See the Light / Eszmélés
1984: Past Tense / Múlt-idő (d)
1988: A Full Day / Egy teljes nap
1988: By the Time the Leaves Fall / Mire lehullanak a levelek (d)
1988: Portrait in Present Time about Péter Dobai / Jelenidejű portré Dobai Péterről (d / TV)
1989: Little But Tough / Kicsi, de nagyon erős
1990: Sunbathing on the Edge of the Volcano / Napozó a vulkán tetején (r / TV)
1991: Goldberg Variations / Goldberg variációk
1991: Day By Day / Napról napra (r / TV)
1993: Utrius 1995: Wild Rowers / Vadevezősök (d)
1997: Windows (Excerpt): Letter (Death Unforseen) / Az ablakok (részlet): Levél (Váratlan halál) (s)
1997: A Weekday / Egy nap a hétből (r / TV)
1997: Play, Félix, Play… / Játssz, Félix játssz... (with Miklós Jancsó) (d / TV)
1998: A Bird Cries / Sír a madár (with Miklós Jancsó) (d / TV)
1998: Moments in Time / Időpillanatok (s / TV)
1998: Homecoming (Little but tough - Part II) / Visszatérés (Kicsi, de nagyon erős II.)
2001: Prodigal Szindbád - Zoltán Huszárik / A tékozló Szindbád - Huszárik Zoltán (d)
2003: Dancing Figure / Táncalak

Films in our database

2007
Director of photography, Screenplay, Director
2003
Screenplay, Director of photography
2003
Director of photography
2002
Screenplay, Director of photography
1999
Director of photography
1998

All films