Ferenc Kardos

(1937, Galánta - 1999, Budapest)
He graduated from the Academy for Theatre and Film Arts as a director in 1961, in Félix Máriássy’s class. He was one of the founding members of the Béla Balázs Studio. He made his first feature film in collaboration with his class-mate, János Rózsa in 1965. In 1976 he was manager of the Objektív Film Studio and from 1992 he was managing director and producer of the Budapest Film Studio. He also moderated many television shows.
Awards: Béla Balázs Prize (1980), Merited Artist (1990)

Filmography

1961: Between Sky and Earth/Ég és föld között (s)
1963: On the Top of the World/Miénk a világ (s)
1964: Letters to Julia/Levelek Júliához (s)
1965: Grimace/Gyerekbetegségek (with János Rózsa)
1966: How to Walk in the Street/Hogyan közlekedjünk az utcán? (ps)
1967: Red-Letter Days/Ünnepnapok
1969: Miklós Radnóti/Radnóti Miklós (d)
1969: A Particularly Lovely Night/Különösen szép este... (d)
1969: Just walk on, You, Condemned to Death!/Járkálj csak, halálraítélt! (d)
1969: A Mad Night/Egy őrült éjszaka
1972: Petőfi' '73/Petőfi '73
1972: Sárospatak/Sárospatak (d)
1974: Unruly Heyducks/Hajdúk
1977: The Accent/Ékezet
1978: Peter and Paul/Egyszeregy
1983: Heavenly Hosts/Mennyei seregek
1989: Truants/Iskolakerülők
1997: The Smallest Foundation of the World/A világ legkisebb alapítványa

Films in our database

2001

All films