Gyula Maár

(1934, Budapest)
He graduated in Hungarian literature and linguistics and history from the Budapest ELTE University. He worked as a teacher for a while, then wrote articles and essays as a film critic. For two years he was the editor of the Magvetô Publishing House. He was thirty when he was admitted to the Academy for Theatre and Film Arts, where he graduated in 1968. Meanwhile he wrote film-scripts with Péter Zimre, a selection of which was published by the Szépirodalmi Publishing House under the title, Journey with a Grudge. He wrote opera librettos, too. He made his first short films and his first feature film, Press with the Béla Balázs Studio. He works for the Hungarian National Television regularly. He directed in Hungarian theatres, too and once in the State Opera House.
Awards:
Béla Balázs Award (1984), Order of Merit of the Hungarian Republic Small Cross (1994)

Filmography

1966: Window/Ablak (s)
1967: Scurvy/Skorbut (s)
1969: Master Klösz/Klösz mester világa (s)
1971: Press/Prés
1973: At the End of the Road/Végül
1974: The White Woman of Lőcse/A lőcsei fehér asszony (f/tv)
1975: Bye, Bye, Darling/Viszontlátásra, drága! (f/tv)
1975: Mrs. Déry, Where are You?/Déryné hol van?
1976: Flare and Flicker/Teketória
1978: Straight Maze - A Portrait of János Pilinszky/Egyenes labirintus - Pilinszky János portré (d/tv)
1978: I Am an Actress - A Portrait of Mari Törôcsik - Színész vagyok - Törôcsik Mari portré (d/tv)
1980: Crime and Punishment/Bűn és bűnhődés (f/tv)
1983: Neapolitan Amusements/Nápolyi mulatságok (f/tv)
1983: Passing Fancy/Felhőjáték
1983: Dream about Theatre/Alom a színházról (f/tv)
1984: Lysistrate/Lysistrate (f/tv)
1984: Internal Experiments - A Beautiful Story/Széphistória (f/tv)
1984: My Ways - Mari Törôcsik Sings/Micsoda útjaim - Törôcsik Mari énekel (m/tv)
1989: Me and My Kid Brother/Én és a kisöcsém (m/tv)
1985: KZ Oratorio/KZ Oratórium (f/tv)
1985: My First Two Hundred Years/Első kétszáz évem
1985: Talismans of the Devil/Az ördög talizmánja (f/tv)
1986: Loth/Lót (f/tv)
1986: Mills of Hell/Malom a pokolban
1986: This Is Only Acting/Ez csak színjáték (m/tv)
1987: The Violet of Montmartre/Montmartre-i ibolya (m/tv)
1989: Memorial (János Pilinszky)/Síremlék (Pilinszky János) (df/tv)
1989: A Portrait of László Polgár/Polgár László portré (d/tv)
1991: Mumies and Look-alikes?/Múmiák vagy bábuk? (d/tv)
1991: Farewell to Communism/Búcsú a kommunizmustól (d/tv)
1991: In the Land of Skipethars - Notes on Albania/Szkipetárok földjén - jegyzetek Albániáról (d/tv)
1992: The Moon Is Down/Lement a hold (f/tv)
1992: Csontváry’s Writings from Zoltán Huszárik’s Viewpoint 1-7./Csontváry írásaiból - Huszárik Zoltán szemével I-VII. (sf/tv)
1992: Whoops/Hoppá
1993: Stars Above Us/Csillag áll felettünk (f/tv)
1993: One Hundred Years of Solitude in Bogota/A Száz év magány Bogotában (d/tv)
1993: Balkans! Balkans!/Balkán! Balkán!
1994: Mari Törőcsik in Moscow/Törőcsik Mari Moszkvában (d/tv)
1995: God Cornered Me/Sarokba szorított az Isten (d/tv)
1998: Mari Törőcsik in Cannes/Törőcsik Mari Cannes-ban (d/tv)
2000: Point of Return/Ennyiből ennyi
2006: Fragment/Töredék

Films in our database

Director, Screenplay
2007
1993
Director, Screenplay
1993