József Sipos

web: www.pcnfilm.hu

1953. szeptember 2-án, Budapesten született. A gimnáziumi érettségi után a zenei konzervatórium magánhallgatója jazz tanszakon, később különböző beet-zenekarokban játszott. 1979-től az Magyar Televízió Szórakoztató osztályán gyártási asszisztensként kezdi munkáját, később szerkesztőként, majd producerként és rendezőként is számos dokumentumfilmet és szórakoztató műsort jegyez, többek közt Sportvarázs, Csodálatos Föld, Mozi Top 10.

1986-ban barátaival közös vállalkozásban létrehoz egy reklámügynökséget, majd 1991-től megalakítja a PCN FILM - O.K. Line Stúdiót, melyben független producerként 2002-ig folyamatosan a közszolgálati televízió számára készít műsorokat. A cég a forgalmazási piacon is komoly szerepet tölt be, több mint 100 film magyarországi jogtulajdonosa, többek között Fellini, Bunuel, Antonioni, Jancsó Miklós filmeké.

2002-ben váltás következik be, a filmforgalmazás és filmkészítés irányába fordul. 2003-ban, Iglódi István által rendezett Andersen életéről szóló mesefilm producere. 2004-ben a Leonardo da Vinci életéről készült dokumentum-játékfilm társrendezője, majd a Mándoki Lászlóról készült dokumentumfilm, a Határtalan szellem rendezője.
Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéből, Iglódi István rendezésében 2005-ben készült el az a film, mely az első dramatikus produceri munkája. 2006-ban készült el Márai Sándor regénye alapján az Eszter hagyatéka című film, melynek rendezője és forgatókönyvírója. 2011-ben a Kaland című Márai drámát vitte filmre.

Elismerések
1985. Televíziós Nívódíj
1994. és 1995. Belügyminiszteri kitüntetés
2005. A 37. Magyar Filmszemle 40 versenyfilmje közé került Mándoki Lászlóról készült dokumentumfilmje, a Határtalan szellem
2006. Zsűri különdíja a Saratovi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a Leonardo című filmért

Films

EmbersProducer
Eszter's InheritanceDirector
Eszter's InheritanceProducer
Eszter's InheritanceScreenplay
AdventureProducer
AdventureDirector
AdventureScreenplay
The Lost EuropeanDirector
The Lost EuropeanScreenplay
BartókDirector
BartókScreenplay
BartókProducer

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!

Magyar filmek fesztiválon

Mafilm

Filmlabor

Filmipari képzési program

Pályázatok

Location office