Filmrestaurálás

A 2017-ben meghirdetett, a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében a Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg.

A Filmarchívum történetében a filmfelújítás nagy múltra tekint vissza. A gyúlékony nitrofilmre készült alkotások átmentése biztonsági filmanyagra már a kezdetektől, a Filmarchívum megalakulása (1957) óta folyt. Szisztematikus felújításról azonban csak a rendszerváltás (1989) óta beszélhetünk. Ekkor azonban csak pályázati támogatásokból, esetlegesen kerülhetett sor a sérült, elhasználódott filmkópiák mentésére, felújítására.

Az ezredfordulón, a digitális korszak beköszöntével mintegy 300 film adásminőségű digitális felújítása kezdődött meg, először SD, majd HD felbontásban. Egy film restaurálása soha véget nem érő folyamat: a technika ugrásszerűen fejlődik, a minőségi elvárások egyre magasabbak. 2003-ban a magyar Filmarchívum Európában is egyedülálló programba fogott: az eredeti nitrokellékben 2-3%-ban megmaradt színnyomok alapján digitális technikával restaurálta az első magyar színesfilmet, a Ludas Matyit (1949). A tízmilliós nagyságrendű összegbe kerülő digitális restaurálásra azonban változatlanul nagyon nehéz volt támogatást szerezni. A Filmarchívum Filmalapba való integrálódását (2017) megelőzően 15 év alatt mindössze 13 filmet sikerült eseti támogatásból teljeskörűen restaurálni.

2014: 1, 
2015: 4, 2016: 5, 2017: 20, 2018: 20, 2019: 50, 2020: 49, 2021: 20, 2022 szeptemberéig 17 magyar filmet újítottunk fel, azaz 2014 óta csaknem 200 film újult meg!

A RESTAURÁLT FILMEK TELJES LISTÁJA ÉS MEGTEKINTÉSI LEHETŐSÉGEI

A fordulópontot a filmrestaurálás történetében 2017 jelenti. A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére ekkor indult el a nemzeti filmörökség felújításának szisztematikus, hosszútávú programja. A Filmarchívum ennek keretében folyamatos, a működési költségeibe beépített, éves támogatást kap erre a célra. A 2017-ben meghirdetett, a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében a Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm kerül felújításra, a Filmarchívum szakmai irányításával, a Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) együttműködésben, az alkotók bevonásával.

Az eddig felújított filmek között található több mint 100 éves film (Korda Sándor: Az aranyember), vagy olyan klasszikusok, mint A tanú, a János vitéz és az Egri csillagok. Jelenleg az évszázados magyar filmörökség digitalizáltságának aránya meglehetősen alacsony, mindössze közel 10 százalékos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) program keretében lehetőség nyílik az Archívum filmdigitalizáló és megőrző kapacitásának fejlesztésére, ennek köszönhetően a Filmarchívum állományának digitalizáltságát – ami 2017-ben mindössze 10 százalékos volt – 2025-re radikálisan növelni lehet, így a magyar filmkincs a filmraktárakból a közönség elé kerülhet. 


Mit jelent a teljeskörű digitális restaurálás?


A filmrestaurálásnak az egyszerűbb felújítási munkálatokhoz képest van egy kiemelt tartalmi mozzanata: mindenből a lehető legteljesebb, korhű, autentikus változatot kell előállítani. A digitális technika alkalmazása megkönnyíti ezt a munkát, mert a film számos, a világ különböző pontjain fellelhető kellékét, verzióit felhasználva, az egyes elemeket könnyen össze lehet illeszteni, a hiányzó képkockákat és hangszekvenciákat pótolni, a formátumokat egységesíteni, összefényelni. Ezek a folyamatok digitális eljárásokkal differenciáltabban, mégis rugalmasabban végezhetők, mint a hagyományos, analóg eljárásokkal.

Az összes számba jöhető filmkellék beszkennelése után indul meg a kép stabilizálása, a nyersanyag villogásának megszüntetése, a képtisztítás, majd az anyagok korabeli látványvilágot felidéző fényelése. A colorist mellett minden esetben egy olyan operatőr ül, aki nagyon jól ismeri a film világát. Ők ketten archívumi szakember közreműködésével együtt állítják elő a restaurált film fény- és színvilágát. 2017-ben a Filmarchívum megállapodást kötött a Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) ezeknek a munkáknak az elvégzésére. Ha nem él a film operatőre, akkor egy tanítványa, asszisztense, vagy egy olyan operatőr végzi a munkát, aki nagyon szereti a filmet, és a létező összes filmanyag megtekintésével felkészül belőle. A hang szakavatott restaurálása után pedig elkészülhetnek a digitális mozikópiák és a különböző formátumú adásminőségű anyagok.

Fazekas Eszter, az NFI – Filmarchívum filmfelújítási és digitalizálási menedzsere és Kovács László, a Filmlabor senior coloristja a restaurálás titkairól:

Teljeskörűen restaurált filmek: Néhány korábban elkészült film kivételével a Filmalap hosszútávú digitális filmfelúítási programjában 2K (2048x1080) és 4K (4096x2160) pixelszámú felbontásban restaurált filmek. A filmek legteljesebb, autentikus változata került kockánként restaurálásra, sok esetben több filmkellékből. A munkák legfontosabb fázisai: a kellékek fizikai javítása, tisztítás, kép- és hang digitalizálás, képstabilizálás, villogásmentesítés, szennyeződések és sérülések javítása, szemcsekezelés, a film képének fényelése operatőr bevonásával, hangrestaurálás, digitális mozikópiák és egyéb hordozók legyártása. Az erősen sérült anyagokat a digitális restaurálást követően filmnegatívra is átmentjük.

Digitálisan felújított (HD) filmek: Zömében a Filmarchívum korábban készült digitális maszterei,  televíziós és egyéb broadcast anyagok. Részletgazdag, újrafényelt, javított filmek, amelyek felújítása még nem volt teljeskörű. Felbontásuk 1920x1080 pixel.

A képen az Édes Anna (Fábri Zoltán, 1958) negatívjának egy kockája, amelyen jól látszik, hogy a celluloidról szinte leolvad az emulzió. Itt a roncsolt kockák helyére a pozitív kópiákról bekerülnek a hibátlan képkockák, majd a digitális restaurálás során újra teljessé válik a film.

Egy példa

Hegedűs Gyula egyetlen fennmaradt filmje, az 1914-ben készült, 1915-ben bemutatott A munkászubbony 2017-ben került elő az amszterdami EYE Filmmúzeumban. Az nitrokópia 2019 áprilisában érkezett haza, melyről a film restaurálása már itthon valósul meg. Több hónapos kitartó munkával került sor a filmkópia fizikai restaurálására a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumban. Jelenleg a Filmlabor 16 fős képrestaurátor gárdája modellezi a kép javításának folyamatait. Megkezdődött az erősen bomló filmanyag stabilizálása, villogásmentesítése, tisztítása. Az alábbi, Hegedűs Gyulát megjelenítő képsorok is mutatják, hogy ez milyen hatalmas munka: egy képkockán sok esetben több száz bomlásfolt, sérülés található, melyek egy részét automatikus szoftverekkel nem, csak egyedi, kézi retusálással lehet megszüntetni. A kész filmkópia a teljes restaurátor-stáb több hónapos, megfeszített munkájának eredményeképpen tud megvalósulni.

Ilyen volt...

...és ilyen lett A munkászubbony (1914)

Filmes tudósítások a filmrestaurálásról (válogatás)

„A filmfelújítás egy soha véget nem érő történet” – kultura.hu, 2023.09.12.
Megmutatjuk a filmrestaurálás titkait! – Petőfi Live, 2023.06.20.
Megkezdődött a Habfürdő restaurálása –
M5 Híradó, 2020.10.30. 
Több mint 100 éves felvétel került elő Szomory Dezsőről – M5, Librettó, 2020.10.27.
Előkerültek A tanú kivágott részei – miről árulkodik az eredeti forgatókönyv? – RTL Klub XXI. század
Lumière Festival Honors Hungary, Screens Classics ‘Women,’ ‘The Fifth Seal’ – Variety, 2019.10.16.
Elkészült a restaurált Fehérlófia – atv.hu
Ez itt a kérdés - Mozikba kerül A tanú című filmklasszikus – M5
Interjú a Filmhíradók 100 éve sorozatról – AV Archivist blog
A Jób lázadása digitálisan felújított változata az M5 kulturális csatornán – Hiradó.hu
Folyamatosan újítják fel a magyar klasszikusokat – Kultúrpart, 2019.03.09.
A Meseautó restaurálása – ATV, 2019.03.03. 
Megújult a János vitéz – M5, 2019.01.22. 
Mi történik a Filmarchívumban? – MTVA, Szépművészet, 2018. szeptember 16.
Így resturálják a klasszikus magyar filmeket – Kultúrpart, 2018.05.15.
Sírva könyörögnének ezekért a kincsekért a filmrajongók – hvg.hu, 2018.05.16.
A Pál utcai fiúk teljeskőrű 4K restaurálása – Novum, 2017.11.04. adás, 18.40-től 
Vuk jubileum – ATV, 2017.06.21. 


Kapcsolódó cikkek: