102 éves magyar filmet hoz haza a Filmarchívum

2017.02.02.
1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony című alkotás az egyik legrégebbi fennmaradt magyar játékfilm, egyben a korszak színész sztárjának, Hegedűs Gyulának egyetlen fennmaradt filmje. A kópia a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az EYE Filmmuseum, 2017 januárjában történt egyeztetéseinek eredményeként kerülhet a Filmarchívum gyűjteményébe és restaurálásra, illetve digitalizálásra.

A 2017 január elsejétől a Filmalaphoz tartozó, hatvanéves Filmarchívum a nemzeti filmkincs őrzését, restaurálását és közzétételét végző közgyűjtemény. Kiemelt feladatai közé tartozik, hogy felkutassa és hazahozza a külföldön „lappangó” magyar filmeket. A rendszerváltás után kezdődött szisztematikus kutatómunka eredményeképpen az archívum ma már mintegy 50 néma játékfilmet, valamint 38 játékfilmtöredéket őriz. A megújuló Filmarchívum újra aktív szereplőjévé kíván válni az európai archívumi együttműködésnek, a kooperáció első, szenzációs eredménye az éppen 102 éves magyar némafilm restaurálása.  

A Bródy István rendezésében készült A munkászubbony-t 1915. január 12-én mutatták be. Főszerepét Hegedűs Gyula játssza, akinek játékáról semmilyen mozgókép nem maradt fenn, noha egyéb források szerint korának olyan meghatározó színészegyénisége volt, hogy egykori teátruma, a Vígszínház közelében utcát is elneveztek róla. Ahogyan nemrég egy másik némafilmkincs, A toloncz (felújítva a Filmalap és a korábbi MaNDA együttműködésében) felfedezésekor Jászai Mari játékával lettünk gazdagabbak, úgy most előre örülhetünk annak, hogy nemsokára megelevenedik előttünk egy másik színészóriás játéka is.  

A holland kutatók első ránézésre azt hitték, hogy a gyűjteményükben található némafilm egy osztrák alkotás, mivel a tekercseken német f
eliratokat találtak, a dobozokon pedig – tévesen – Lehár operettjének, a Cigányszerelem-nek a német címe volt feltüntetve. A film története azonban nem egyezett az operettével, ezért alaposabb kutatásba fogtak. Így találtak rá a Hangosfilm.hu filmtörténeti adatbázisban A munkászubbony címet viselő magyar filmdrámára, ennek alapján végül sikerült azonosítaniuk a szereplőket és a fennmaradt kritikák segítségével rekonstruált történetet.  

Az 1900-1930 közötti némafilmkorszakból mindössze néhány alkotás maradt fenn eredeti hosszban. A fennmaradt filmek nagyrészt hiányosak vagy töredékesek, gyakran csak fényképek, cikkek maradtak meg róluk. A munkászubbony előkerülése nagy szenzációnak számít, mert a Filmarchívumnak korábban semmilyen anyaga nem volt belőle, holott egyike az első hosszabb magyar játékfilmeknek.  

A kalandos módon előkerült kópia hazahozataláról már folynak a tárgyalások. Az EYE-ban található Kertész Mihály idén 100 éves, még Kolozsvárott forgatott némafilmje, Az utolsó hajnal is, amelyet 2011-ben a Haghe Film hagyományos módon restaurált, míg a Magyar Nemzeti Filmarchívum idén a film digitális restaurálását tervezi.  

Az érdeklődők A munkászubbony megmentésének minden állomását nyomon követhetik majd a Filmarchívum Facebook-oldalán.  

Fotók: Hegedűs Gyula portré / Magyar Nemzeti Filmarchívum A munkászubbony hirdetés / Hangosfilm.hu