120 éve született Fejős Pál

2017.01.27.
Egy magyar filmes, aki a maga idején a világ legjobbjai közé számított.

Ráadásul rendkívül érdekes és színes személyiség volt, vegyészetet tanult, orvosi diplomát szerzett, felfedezőként járta a világot, pályáját antropológusként fejezte be – emellett forgatott néhány tucat újító szellemű filmet. Mint oly sokan, ő is a húszas években hagyta el Magyarországot. Hollywoodban a Universalnak készített eredeti, kísérletező filmeket, majd 1932-ben hazalátogatott, és leforgatta a háború előtti korszak két jelentős művészfilmjét, a Tavaszi záport és az Ítél a Balatont – minden visszhang és folytatás nélkül. 1933-ban már Bécsben dolgozik, majd Dániában telepedett le. Később szakított a játékfilmgyártással, antropológiai dokumentumfilmeket rendezett, kutató expedíciókat vezetett Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában. Életének utolsó húsz évében a legjobb amerikai egyetemeken tanított. Filmjei ma is foglalkoztatják a filmtörténészeket, filmrajongókat, a világ legkülönbözőbb pontjain rendszeresen vetítik, vitatják, felújítják. Rá is igaz a mondás: senki sem próféta a saját hazájában.

Fejős Pál 

Amerikában forgatott filmje, a Lonesome (1929) a késő néma-/korai hangosfilm egyik csúcsteljesítménye, a régi New York, a Coney Island ritkaságszámba menő képeivel, a cinéma verité kísérletező stílusában.

A Lonesome digitálisan felújítva, Blu-rayen is megjelent: https://www.criterion.com/films/28212-lonesome

Amerikában készült filmje a Broadway (1929). Milliós büdzsével forgathatta le a korabeli nagysikerű musical filmváltozatát. A filmet a MOMA is vetítette a „Universal Pictures: Restorations and Rediscoveries sorozatában, a sokáig elveszettnek hitt színes befejezéssel együtt, frissen restaurálva:
https://www.moma.org/calendar/events/2056?locale=en

Fejős Pál az 1922-es Filmévkönyvben így foglalta össze a filmrendező tízparancsolatát.