2022-ben Budapesten rendezik a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusát

2019.04.15.
2019. április 7-13. között Lausanne-ban tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a 2022-es kongresszus helyszíne Budapest lesz.

Diplomáciai siker, hogy a FIAF igazgató tanácsába Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját is beválasztották.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségét (FIAF) a Cinémathèque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította meg 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket magába foglaló szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a film megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

A FIAF vezetősége 2019-ben, Lausanne-ban (forrás: Carine Roth)

Tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére, a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára, a régi filmek vetítésének szabályozásának fontosságára. Szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.

A FIAF-nak napjainkban 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum már megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF kongresszusnak. A francia filmpionír, George Méliès 100. születésnapja alkalmából a budapesti kongresszus a centenárium jegyében zajlott és az eseményre hazánkba látogatott a filmrendező lánya és unokája is.

Bővebben az idei kongresszusról