420 ezer kattintás a régi magyar filmekre

2019.01.07.
Óriási sikert aratott a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum karácsonyi meglepetése, a 100 Filmajándék, melynek keretében december 21-től január 4-ig 100 filmet tettek szabadon elérhetővé a Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A listán 54 rendező 100 filmje szerepelt, 70 órányi film 1912-től 1998-ig minden műfajból, játék- és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

Sokan ragadták meg az alkalmat, hogy az ünnepek alatt az elérhető legjobb minőségben nézzék meg a digitálisan felújított, vagy teljeskörűen restaurált magyar filmklasszikusokat: több mint 420 ezren kattintottak a filmekre.

Elsősorban a játékfilmek arattak sikert, a nézettségi listát közel 10 ezres lejátszással olyan stabil közönségkedvencek vezették, mint a Sose halunk meg vagy A Pogány Madonna, de dobogós helyet szerzett az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz is. Az élmezőnyben végzett a Cha-cha-cha, a Falfúró, Az én XX. századom, valamint az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar film, a Radványi Géza rendezésében készült A beszélő köntös, amely 15 éve a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális restaurálásra.

Nagy érdeklődés kísérte a felújított animációkat, Kovásznai György, Rofusz Ferenc egyedi filmjeit, vagy a kuriózumnak számító, 50-es, 60-as években készült Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámokat. A dokumentumfilmek közük a retro hangulatú Budapest film válogatás volt népszerű.

Az archívum kutatói idén néhány új felfedezést is közzétettek a karácsonyi akció keretében azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a sosem látott képsorok megfejtésébe a nézőket is bevonják. A felhívás nem maradt visszhang nélkül, a százéves híradófelvételek helyszíneinek, szereplőinek azonosítására több tucatnyi javaslat érkezett.

Az akció világszerte figyelmet keltett, a határainkon túl legtöbbször az Egyesült Államokban, Romániában, Nagy-Britanniában és Németországban kattintottak a klasszikus magyar filmekre, amelyek egy része angol felirattal is nézhető volt.