Új adatbázis a Filmarchívumban

2021.05.06.
A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum az intézet modernizációs programjának részeként 2021-ben átáll a nagy teljesítményű Axiell Collections platformra.

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Axiell gyűjteménykezelő rendszerét, az Axiell Collections-t választotta az archívum több mint 100 évet felölelő gyűjteményeinek kezeléséhez. A svéd székhelyű Axiell a világ vezető cége a kulturális szektor számára kínált szoftverek és szolgáltatások területén. Az Axiell szoftvere nyilvános hozzáférést is biztosít majd az Archívum gyűjteményeihez az integrált online keresési és megjelenítési rendszeren keresztül. Az Axiell vezető szerepet játszik a kulturális szektorban, így az NFI Filmarchívum a világszerte több mint 15 filmarchívumot magába foglaló ügyfélközösséghez csatlakozik.

Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója elmondta: „2019-ben úgy döntöttünk, teszünk egy nagy lépést előre, és lecseréljük a gyűjteményünk adatbázisát és kezelőrendszerét egy olyan modern rendszerre, ami jobban kiszolgálja a belső igényeinket, és összeköt bennünket a többi közgyűjteményi adatbázissal. Miután tanulmányoztuk az összes lehetőséget a piacon,

nagy örömünkre szolgál, hogy az Axiell Collections-szel lépünk tovább, amely felhasználóbarát és nagy teljesítményű rendszert kínál, amelyet a lehető legjobb ügyfélszolgálattal támogat.”

Az archívum gyűjteményének nagyobb részét a filmek teszik ki, ezt követi a nem filmes gyűjtemény, amibe fényképek, filmplakátok, és egyéb dokumentumok tartoznak. Az archívumban található Magyarország egyetlen filmes szakkönyvtára is – részben ez is közrejátszott abban, hogy az Axiell Collections-t választották, mivel ez képes mindenfajta gyűjteménytípust egy rendszeren belül kezelni a nemzetközi szabványoknak (beleértve az EN 15907-et) megfelelően.

Kabán Benedek, az archívum műszaki- és fejlesztési menedzsere hozzátette: „Technológiai és működésbeli modernizációs programunk részeként az Axiell Collections kiváltja a magyar fejlesztésű gyűjteménykezelő rendszerünket. A platform nagyteljesítményű szoftvercsomagot biztosít, ami rendkívül rugalmasan alakítható a saját fejlesztőink és kurátoraink igényeinek megfelelően. Ez a hatékony felület teljes hozzáférést biztosít az adatainkhoz, amelyeket számos egyéb módon felhasználhatunk az applikáción kívül is.”

Az archívum ezen felül két teljesen integrált Axiell Collections kiegészítő modult is bevezet, ezzel is javítva a rendszerfelhasználást, a nyilvános hozzáférést, és az adatintegritást. Az Axiell Move segítségével ellenőrizhető a gyűjtemények mozgása, az Axiell Internet Server pedig a gyűjtemény darabjainak a közzétételét teszi lehetővé az interneten.

Joel Sommerfeldt, az Axiell Group elnök-vezérigazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Filmarchívumot a növekvő filmarchívumokból álló felhasználói közösségünkben üdvözölhetjük. Ahogy egyre több filmarchívum alkalmazza a külön erre a célra létrehozott platformot, úgy válnak a felhasználói közösség tagjaivá, és így lesznek érdekeltek a szoftver fejlesztésében. Szoros kapcsolatot ápolunk a filmarchívumi ügyfeleinkkel, és már várom az együttműködést a terület jövőjét illetően egyéni perspektívával rendelkező Magyar Filmarchívummal.

Az Axiell megoldásai segítséget jelenthetnek az intézmények számára a kultúrák és az ismeretek világszintű megosztásában. Szoftverük és szolgáltatásaik segítik az intézményeket a gyűjteményük kezelésében, az olvasás ösztönzésében, a kulturális örökség megőrzésében, a tanulás fejlesztésében, és a közönség még nagyobb mértékű bevonásában. A cég 11 300 ügyfele között 58 országból találhatóak könyvtárak, múzeumok, archívumok, iskolák, kiadók, és kiskereskedők. Innovatív digitális eszközöket fejlesztenek annak érdekében, hogy átalakítsák az intézmények munkamódszerét és közönségükkel való kapcsolattartást. Világszerte 28 irodával rendelkeznek, a cég központja Svédországban található.