A Hófehér a világ legnagyobb animációs fesztiválján

2022.06.10.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, Annecyban június 15-16-án vetítik Nepp József 1984-es, felnőtteknek szóló meseparódiáját. 

A film tobzódik a fekete humorban és a szürreális ötletekben, de a korrupt udvar ábrázolásával fanyar társadalomkritika is egyben. A bizarr figurák olyan zseniális színészek hangján szólalnak meg benne, mint Halász Judit, Béres Ilona, Kállay Ferenc vagy Sztankay István. A film operatőre Henrik Irén volt. 

A legendás Pannónia Filmstúdióban készült alkotást a korabeli közönség és kritika is értetlenül fogadta, mert felrúgta a rajzfilmes konvenciókat, egyetlen szerethető karakter sincs benne, viszont egymást követik a morbid poénok. Az eltelt évtizedekben azonban kultikussá vált: „A filmet 2019-ben újranézve teljesen egyértelmű, hogy korát megelőző remekműről van szó, amelynek szatirikus humora és éles társadalomkritikája csak sok évvel később vált a mainstream részéve, olyan tengerentúli, felnőtteknek szóló animációk formájában, mint a Simpson család és követői.” (Horváth Bálint, Filmhu)
A film 4K restaurálása az NFI Filmarchívumban idén készült, Henrik Irén operatőr közreműködésével. 

A Hófehér az Alapfilmek válogatásban

A Hófehér az Annecy fesztivál honlapján