A Nemzeti Filmintézet a Művészetek Völgyében

2021.07.20.
A hétvégén kezdődik a 30. jubileumi Művészetek Völgye (2021. 06.23.- 08.01.), ahol immár ötödik alkalommal a Nemzeti Filmintézet is jelen van változatos és sokszínű programkínálatával.

A 120 éves magyar filmkincs kiemelkedő alkotásai és az örökzöld közönségkedvencek mellett a közelmúlt sikerfilmjeivel is megismerkedhet a közönség a Kapolcs új főterén felállított Pajta Mozgóban. A teljesen megújult kapolcsi Kastélyban ezúttal nem a pincében, hanem az emeleten található a Filmarchívum udvara, ahol több teremben rendeztük be kiállításunkat és mozinkat.

A Filmarchívum Igazgatóság csapata vezetésével, a kapolcsi Kastélyban minden nap déltől a legfiatalabb generáció ismerkedhet meg a celluloid filmek varázslatos világával interaktív gyerekfoglalkozásokon: most is lesz rajzfilmkészítés (a legutóbbi termés itt tekinthető meg), rajzfilmverseny és kinetikus játékok gyártása. Délutánonként filmtörténetünk ritkán látható fejezeteiről mesélnek a Filmarchívum kutatói, sok filmrészlettel illusztrálva. A kiállítóteremben filmtörténészeink kiállítással, szakmai előadásokkal és filmtörténeti totóval várják a film iránt érdeklődőket. A fesztivál kerek születésnapjához kapcsolódóan folyamatosan peregnek a Filmhíradó 30 évvel ezelőtti számai is. A Kastély délutáni vetítéseit is a rendszerváltás legnagyobb játékfilmjeiből válogattuk. Ezt követi az esti szürkületben a gesztenyefa alatt a retró kertmozi, ahol 16 mm-ről peregnek az elmúlt évtizedek híradói, reklámjai, dokumentumfilmjei a vegyesbolt falán.

Idén is megrendeztük a Némafilmhez filmzenét! filmzeneíró pályázatot azzal a céllal, hogy a magyar némafilmek új életre kelhessenek hazai zeneszerzők alkotásai által, és hogy a közönséghez is közelebb kerülhessenek ezek a filmritkaságok. Idén a Mire megvénülünk (1916), az Aphrodité (1918) és a Rabmadár (1929) című magyar némafilmekhez írt zenékkel lehetett pályázni, a döntős pályázatokat filmkoncerteken mutatjuk be a Pajta Mozgóban.

Minden este vetítés várja a film szerelmeseit a Pajta Mozgóban, ahol klasszikus és kortárs magyar filmeket vetít a Nemzeti Filmintézet!

Bővebb információ és jegyvásárlás itt