A vezeték nélküli internet, a GPS és a filmvásznon átélt orgazmus feltalálója

2018.04.06.
Hedy Lamarr az ötvenes évek Hollywoodjának sztárja, korának ikonikus szépsége volt, de egyben feltaláló is, akinek találmányai megelőlegezték a wifit, a GPS-t és a Bluetooth technológiát. De milyen egyéb titkokat rejt még az élete?

„Bármelyik lány elbűvölő lehet. A teendő csak annyi, hogy maradj nyugton és nézz bután.” (Hedy Lamarr)

A negyvenes-ötvenes években a világ egyik legszebb asszonyaként tartották számon sugárzó szépsége és régimódi érzékisége miatt. De Lamarr amellett, hogy hollywoodi sztár volt, kíváncsi és kísérletező elme is: neki köszönhetjük a GPS-t, a bluetooth technikát és a wifit. Egy nemrég bemutatott új dokumentumfilm további érdekességeket tár fel a színésznő kalandos életéből. Az elsőfilmes rendezőnő, Alexandra Dean a Bombshell: The Hedy Lamarr Story című filmje (egyik koproducere Susan Sarandon volt) átfogó képet ad a feltalálóról és a színésznőről. A British Film Institute március 9-én vetítette a filmet, ez alkalomból kérték meg a rendezőt, hogy idézzen fel Lamarr életéből 10 kevésbé ismert mozzanatot.

Ő ezeket sorolta fel:

1. Lamarr volt Walt Disney Hófehérkéjének modellje, Mel Brooks múzsája és a DC képregények Macskanő-figurájának ihletője.

Mel Brooks a filmben úgy beszél Lamarról, mint a valaha élt legvonzóbb filmcsillagról, aki nagy inspirációt jelentett a számára. Walt Disney is róla mintázta 1937-es rajzfilmjének Hófehérkéjét, de a DC képregények Macskanő-figurájában is felismerhetjük. A dokumentumfilm megjegyzi, az övé volt a világ egyik legismertebb arca, de soha nem azt látták benne, aki valójában volt.

Catwoman (1940)

 

2. Botrányt kavart azzal, hogy tőle láttunk először női orgazmust a filmvásznon.

Amikor Lamarr 19 éves korában még szülővárosában, Bécsben élt, szerepet kapott Gustav Machatý Extázis című filmjében (1933), amely arról híresült el, hogy ez volt az első olyan nem pornográf film, amelyben női orgazmus volt látható. A dokumentumfilm rendezője szerint ez akkoriban ugyanúgy meghatározott egy filmcsillagot, mint ahogyan ma is teszi egy kiszivárgott szexfelvétel. Még ma sincs meg a kultúrája annak, hogy hogyan kezeljük, ha egy nő ennyire nyíltan éli meg a saját szexualitását. A film hatalmas botrányt keltett, Lamarr akkori férje, Friedrich Mandl meg is próbálta felvásárolni az összes létező kópiát.

3. Csak egyetlen interjú maradt fenn utána hangfelvételen.

A színésznő nem sokkal halála előtt adott egy interjút Fleming Meeks újságírónak, amelyben az életéről és a találmányok iránti szenvedélyéről beszél. Ez az egyetlen hangfelvétel, amelyen Lamarr maga szólal meg. „Ezen a felvételen Hedy majd kicsattant az élettől, megcsillan humora és sármja, de a temperamentuma is” – mondta Dean. A rendező megszerezte a felvételt, digitalizálta és fel is használta a dokumentumfilmjében.

4. Autodidakta feltaláló volt, aki megalkotta az egyidejű frekvenciaváltás technológiáját. Ez tette lehetővé később a GPS, a Bluetooth és a wifi kifejlesztését.

A második világháború idején Lamarr szeretett volna valamit tenni a háború ellen. Barátjával, George Antheillal (ő volt korának zenei fenegyereke) kifejlesztették az egyidejű rádiófrekvenciaváltás technológiáját. Lamarr azt remélte, hogy erre a technológiára alapozva távirányításos torpedókat tudnak majd készíteni, amelyeket be lehet vetni a német tengeralattjárók ellen. Ezt a találmány vezetett a GPS, a bluetooth és a wifi kifejlesztéséhez. 

5. A háborúban kifejtett tevékenységét soha nem fizették meg, nem ismerték el, és ma is alig ismerik történetét.

Dean szerint a világ most kezdi csak felismerni, milyen rendkívüli személyiség volt valójában Lamarr. 14 évvel a halála után, 2014-ben posztumusz beválasztották a Feltaláló Híreségek Csarnokába, de még mindig sok teendő van, hogy elismerjék szerteágazó tehetségét. A háborúban kifejtett tevékenységéért nem kapott semmilyen fizetséget, igaz, a pénznél jobban érdekelte, hogy elismerjék a képességeit.

6. Howard Hughes feltaláló és üzletember zseninek tartotta.

Lamarr elmondta, hogy a legendás feltaláló és üzletember teljesen rá hagyatkozott. Hughes rendelkezésre bocsátotta a szükséges eszközöket, hogy még a forgatási szünetekben a lakókocsijában is tudjon a találmányaival foglalkozni. Cserébe a színésznő segítette Hughes repülőgéppel kapcsolatos kutatásait. Rengeteg könyvet vásárolt a halak és a madarak anatómiájáról, hogy minél hatékonyabb szárnyakat tudjon tervezni, csökkentve a légellenállást.

Extázis – moziplakát

 7. Első férje zsarnokoskodása elől csak altatóval és szobalányruhában tudott elmenekülni.

A Vörös Pimpernelbe illő módon szökött el első férjétől, Friedrich Mandltól: altatót adott be az őt szemmel tartó szobalánynak. A nácikkal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló férj a 30-as évek második felében egyre jobban kisajátította a feleségét, főképp az Extázis botránya után. Felesége ezért altatót csempészett a szobalányának teájába, és szobalányruhában – amelybe előzőleg belevarrta az ékszereit – Londonba szökött.

8. Louis B. Mayer producert szárazföldön és vizen át üldözte, hogy őt színészként alkalmazza.

Miután megérkezett Londonba, egy barátja elvitte moziba, ahol a film az MGM híres oroszlános logójával kezdődött. Itt Lamarr rögtön tudta, hogy a jövője csakis a színészetben rejlik. Sikerült egy találkozót szervezni az MGM főnökével, Louis B. Mayerrel, aki heti 125 dollárt ajánlott neki, csak azt kérte, hogy maradjon ruhában (utalva az előző botrányára). Lamarr elsőre visszautasította az ajánlatot, de utólag megbánta döntését. Felvette a legcsinosabb ruháját és a kicsempészett ékszereit, vett egy hajójegyet az Anglia és az Egyesült Államok között közlekedő gőzösre, a Normandyra, amelynek fedélzetén Mayer is utazott. Látványa elég volt ahhoz, hogy Douglas Fairbanks szeme megakadjon rajta, és rábeszélje Mayert, hogy heti 500 dollárért alkalmazza.

9. Fiatalkori szépsége megőrzéséért vívott tragikus küzdelem során innovatív plasztikai sebészeti eljárások foglalkoztatták

A filmben Dr. Lisa Cassileth Beverly Hills-i plasztikai sebész felidéz néhány, az idősebb kollégák között keringő történetet arról, hogy Lamarr javaslatokat tett a plasztikai sebészet módszereinek fejlesztésére – miközben maga is alávetette magát ezeknek. Komoly küzdelmet vívott annak érdekében, hogy megőrizze fiatalkori szépségét. Talán úgy is fogalmazhatunk, hogy a korszak ageizmusának áldozata volt. Még ma is jellemző, hogy akárhány éves is legyen egy nő, legalább részben a kinézete alapján ítéljük meg, nem aszerint, hogy mit adott a világnak. Ennek az attitűdnek egyértelműen lejárt az ideje. 

10. Találmányai ma 30 milliárd dollárt érnek. Ő ezekért soha egy centet sem kapott.

Ma a Bluetooth, a biztonságos wifi és a GPS technológiáját rengeteg használják, laptopon, tableten, telefonon, de a hadiiparban is. A feltalálójáról viszont csak az elmúlt években kezdtek el érdemben emlékezni. A rendezőnő konklúziója szerint: „Hiszem, hogy Hedy Lamarr elfoglalja majd méltó helyét a nagy elmék pantheonjában, és az iskolákban is tanítják majd a nevét.”

Cikkünk forrásaként a British Film Institute írása szolgált. 

Fordította: Bakk Ágnes