André de Toth magyar filmjei a lyoni Lumière Fesztiválon

2022.09.30.

A mozi „születési helyén”, Lyonban megrendezett fesztiválon, a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléjén mutatják be André de Toth (Tóth Endre) Magyarországon készült, felújított filmjeit.

    „Még nem André de Tothnak hívták, hanem Tóth Endrének, magyarul, és még nem volt „Hollywood utolsó félszeműje”, akit Bertrand Tavernier olyan sokra tartott. Filmkedvelő polgári család sarja, 1913-ban született Magyarország déli részén. Sikertelen színműírói próbálkozást követően a drámaíró Molnár Ferenc és a költő Babits Mihály vette pártfogásába. Nekik köszönhetően látogatott el a budapesti Hunnia Stúdióba, s rögtön pótolhatatlannak bizonyult. Tudását utazásai során tökéletesítette: Londontól – ott a Korda testvérek, a brit filmkészítést meghatározó magyarok jobbkeze volt – , egészen Hollywoodig, ahol ahhoz, hogy igazán komolyan vegyék, csupán az hiányzott, hogy még nem készített filmeket. Ezen ne múljon: visszatért Budapestre, s zsinórban leforgatott ötöt egyetlen év alatt, 1939-ben, valamennyit más stílusban: krimit (5 óra 40), női történetet (Két lány az uccán), történelmi életrajzot (Semmelweis) a fertőtlenítést felfedező orvosról), melodrámát (Toprini nász), és tantörténetet (Hat hét boldogság). Ezek nyitották meg számára Hollywood kapuit, ahova a nácik hatalomra jutása után sok honfitársához hasonlóan emigrált. De Toth, aki Bertrand Tavernier és Thierry Frémaux meghívására gyakran járt a Lumière Intézetben, 2002-ben hagyott itt bennünket. Napjainkban különösen izgalmas felidézni kevéssé ismert és ígéretes pályakezdését.” (Részlet a Lumière Fesztivál katalógusából.)

    A program a Nemzeti Filmarchívum – Filmarchívummal együttműködésben valósul meg, amely az összes filmet restaurálta. 

    A restaurált filmek legjelentősebb európai fesztiválját, a lyoni Lumière Fesztivált Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier világhírű francia rendező hívta életre. Az utóbbi években rendszeresen szerepel restaurált magyar film a programban (2017: Körhinta, 2018: Hannibál tanár úr, 2019: Az ötödik pecsét, Ők ketten; 2020: Sodrásban), a Lumière Intézet és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum együttműködésének köszönhetően. Idén szeptemberben Thierry Frémaux, a lyoni  Lumière Intézet és a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt a Budapesti Klasszikus Film Maraton vendége

    Lumière Fesztivál október 15-23.