Az aranyember – némafilm koncertelőadás Győrben

2022.05.04.

3500 győri általános és középiskolás vett részt Korda Sándor 1918-as Az aranyember című filmjének vetítésén, ahol a film zenéjét élőben játszotta a Győri Filharmonikus Zenekar.

A Győri Filharmonikus Zenekar izgalmas projektre kapott felkérést tavaly, amikor a Müpa 2020. őszi zeneműpályázatának filmzene kategóriájában díjazott Farkas Bence alkotását adták elő. A díjnyertes mű Korda Sándor Az aranyember című némafilmjéhez készült, mely Dubóczky Gergely dirigálásával csendült fel a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek rendezvényén 2021-ben.

A fővárosi ősbemutató után e filmzenei program idén bekerült a Győri Filharmonikusok ifjúsági bérletsorozatba, így április 27-28-án több mint 3500 győri általános és középiskolás tanuló lehetett részese e kivételes kulturális élménynek az Olimpiai Sportparkban.

A film sokáig elveszettnek számított, de végül nem kerülhette el a happy endet: nemcsak előkerült egy német archívumból, de a Filmarchívum jóvoltából alapos restauráláson is átesett. Korda Sándor filmjét eredeti helyszíneken forgatta, festői igényességgel megkomponált dekoratív képsoraiból Jókai századának levegője árad.

A mozgóképtörténeti klasszikus különleges kihívást jelent a mai alkotónak: „Ha valaki ma megnézi ezt a korai némafilmet, szembesülnie kell a befogadás nehézségeivel: mai szemmel nézve lassú, mégis nehezen követhető, teli van szokatlan színészi gesztusokkal – fogalmazott a díjnyertes zeneszerző, Farkas Bence a Müpa honlapján. – A legnagyobb kihívást maga a kompozíció jelenti; mit bír el a stílus, segíti-e a befogadást, milyen arányban alkalmazhatók kortárs technikák, hogyan lesz játszható? Vajon hatásos lesz-e élőben? Ha ezekre a kérdésekre jó választ tudok adni, akkor az előadás élvezetes és izgalmas lehet.”

Fotók: Győri Filharmonikusok