Az én XX. századom újrafelfedezése Nagy-Britanniában

2018.10.02.
A Cinema Rediscovered Fesztivál keretében, majd Angliában országszerte bemutatják az cannes-i Arany Kamera és berlini Arany Medve-díjas Enyedi Ildikó első filmjének a Filmarchívum és a Filmlabor által teljeskörűen restaurált változatát. 

Angliában tovább folytatódik a Cinema Rediscovered sorozat: miután Enyedi Ildikó 2017-ben Arany Medve díjat nyert Testről és lélekről című legújabb filmjével, országszerte bemutatják a rendező 4K-ban felújított első filmjét, az 1989-ben készült Az én XX. századomat.

Október 7-én a londoni ICA-ban, majd a Tyneside Cinemában és a dundee-i DCA-ban vetítik le, innen indul Anglia további részei felé. A film a Cinema Rediscovered Fesztivál Women on the Periphery (Nők a periférián) címet viselő szekcióját erősíti: ebben bátor, humoros filmeket láthatunk női alkotóktól vagy nőkről.

fotó: Jávor István

Tarah Judah, a Cinema Rediscovered társkurátora a filmről:

„A filmtörténet legnagyobb trükkje arról győzte meg a világot, hogy a női alkotók és a nők történetei nem léteztek: bár fényesen ragyogtak, a történelem elhomályosította őket és azt mondták, hogy mi csak képzeltük mindezt. Az én XX. századom remek példa erre, amely megérett az újrafelfedezésre.”


Az én XX. századom 1989-ben Aranykamera díjat kapott a legjobb elsőfilmes kategóriában Cannes-ban. Ez azért is meglepő, mert a rendezőnő harmincas évei elején járt akkor, egy főképp férfiak által dominált iparágban.

A film két budapesti születésű lány, Dóra és Lili történetét mutatja be: ők akkor születettek, amikor az Edison feltalálta villanyvilágítást megismerte a világ. A Máthé Tibor által csodálatos monokróm árnyalatokban fényképezett film a korai mozi varázslatát és bőségét idézi fel, megörökítve a korszak izgalmas technológiai, politikai és szexuális jelenségeit.

A film belfasti, Glasgow-i, Edinburgh-i, manchesteri, sheffieldi és leedsi mozikban is látható lesz, DVD-n és BluRayen is elérhető a Second Run forgalmazásában. 

A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap által 2017-ben indított digitális filmrestaurálási program keretében újította fel a Filmalap Filmlabor és Filmarchívum igazgatósága. A restaurált kópiát 2018 februárjában mutatta be a Berlini Filmfesztivál, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor jelenlétében. Azóta számos nemzetközi fesztivál műsorára tűzte. A Filmalap öt ország filmforgalmazóival kötött moziforgalmazási és DVD/Blue-ray kiadási megállapodást a filmre vonatkozóan (Egyesült Államok, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Görögország).

A Watershed portál tudósítása az Cinema Rediscovered vetítéssorozatról