45 éve halt meg Darvas Lili

2019.07.23.
45 éve halt meg Darvas Lili színésznő.

1902-ben született Budapesten, a Thököly úton. Már gimnáziumi évei alatt is rajongott az irodalomért, gyakran mondott verseket. „Első nyilvános szereplésem nyolcadikos koromban volt, és olyan sikert értem el, hogy az igazgatótól babérkoszorút kaptam.” Elhatározta, hogy színésznő lesz, azoban ezt egész családja ellenezte.

„Egy napon nagybátyám, aki Góth Sándornak, a Vígszínház kitűnő művészének háborús bajtársa volt, elvitt Góth-hoz. Nagyon izgatott voltam. Szavaltam, azt hittem, hogy egyszerre megnyerem Góth tetszését, de a felelete nagyon lesújtott. Csak később tudtam meg, hogy nagybátyám külön megkérte Góthot, hogy ábrándítson ki a színészetből.”

Darvas Lili nagybátyja nem járt sikerrel, Góth ugyanis egyenesen a lány édesapjához ment, hogy meggyőzze őt, engedje lányát színészi pályára. Nem sokkal később már a Magyar Színházban és a Vígszínházban kapott főszerepeket – eleinte lírai hősnőt vagy komikát alakított. 1921-ben, a Magyar Színházban aratta első igazán nagy sikerét a Búzavirág című előadásban. Gyakran játszott színpadon Törzs Jenővel, a magyar némafilmek elegáns színészével.

1925-ben, fél év német nyelvtanulás után, a Max Reinhardt vezette Theater in der Josefstadt színésznője lett. A következő években a legendás rendező mind az öt színházában fellépett, majd egy turné során Amerikába is eljutott. „Reinhardtól tanultam csaknem mindent, amit csak tudok. Egyéniség, fantázia és koncentráció. Ezt a hármat követelte a színésztől.” 

1926-ban összeházasodott Molnár Ferenccel. A világhírű íróval 1923-ban, az Égi és földi szerelem című darab próbáin ismerkedett meg, szakmai együttműködésük Darvas Lili egész karrierjét meghatározta. „Molnár engem Miss Meteornak nevezett, mert olyan nagyon gyors sikerem volt, és azt jósolta, hogy hamarosan lehanyatlom majd.” Később Molnár Ferenc a darabjai közül többet is Lilinek írt, ilyen a Riviera vagy a Delila. Házasságuk nem jelenetett teljes elköteleződést – a fiatal és tehetséges Lili megőrizte függetlenségét.

1937-ben Amerikába menekült, ahol angolul kezdett játszani. Molnár Ferenc három év múlva követte: „Amíg a nácizmus rémtettei az amerikaiak szemében csak értetlenséget és ellenszenvet váltottak ki, addig nekem és a férjemnek minden egyes hír azt jelentette, hogy ismét elveszítettünk barátokat, ismerősöket, jó embereket.” Már az emigrálása előtti években sem élt együtt férjével, ahogyan Amerikában sem, de közeli kapcsolatban maradtak. Molnár Ferenc nem tudta megszokni az amerikai életformát, haza akart térni, azonban 1952-ben, Amerikában halt meg.

Greguss Zoltán fogadja Darvas Lilit (MTI Fotó: Keleti Éva )

Darvas Lili játszott mozifilmekben, tévéfilmekben, a későbbi elnökkel, Ronald Reagennel is szerepelt. Lehengerlő természetességgel játszott idősebb szerepeket, 44 évesen már 81 éves karaktert is alakított. „Szeretem az öregeket, főként az öregasszonyokat, szívesen játszom őket. Már csak azért is, mert gátlás gyötörne, ha a kamera előtt folyton arra kellene figyelnem, vajos elég csinos és elég fiatal vagyok-e.” Felejthetetlen alakítást nyújtott Makk Károly Szerelem című filmjében, amelyben Törőcsik Mari anyósát játssza. 

Újhelyi János, Makk Károly asszisztense így emlékszik vissza a Szerelem című film forgatására: „A film egyik csúcsjelenetének forgatásán rendkívüli eset történt. Arról a jelenetről van szó, amikor az öregasszony először sejti meg az igazságot: a menye hazudik, a fia nem Amerikában forgat, hanem… Talán már az orvosa sem él… Felszakad benne a kétségbeesés, és zokogni kezd a szerep szerint. Ez valódi sírás volt. Zokogás. A film pörgött tovább, a jelenetnek már régen vége volt, mikor nagy nehezen kimondtam Makk szorítására kimondtam: ennyi. Darvas Lili tovább zokogott. Kicsit később bevallotta, hogy ma van a születésnapja. Április tizenegyedike volt. Aznap nem folytattuk a forgatást.” 

Horváth Ádám egyre több televíziós produkcióban biztosított számára szerepet, ilyen az Egy óra – három arc című tévéfilm.

Feltűnő szépsége, meleg, erőteljes hangja mellett szerepei érzékeny, indulatos megformálása tette minden közeg és kor egyik legvonzóbb színésznőjévé. Munkabírása és precizitása példaértékű volt, szuggesztív személyisége mindenkit magával ragadott.