Kerekes Band klip készült az 1936-os Hortobágy-film alapján

2018.11.08.
Az egri etnofunk betyárok, a Kerekes Band Georg Höllering filmpoémáját, a Hortobágyot választotta új klipjének kiindulópontjául. "Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül" – mondják a zenészek.

Az osztrák filmes a harmincas években, miközben magyar pályatársai délibábos népszínműveken munkálkodtak, a puszta valódi életét próbálta filmen megörökíteni, a kortársak nagy megütközésére. Eredetileg dokumentumfilmet akart készíteni, de a már majdnem kész filmmel elégedetlen volt: hiányzott belőle a történet, amire a képeket felfűzheti. Újrakezdte az egészet: az új, játékfilmes forgatókönyv megírására Móricz Zsigmondot kérte fel, ő maga pedig egy második nyárra is visszautazott a pusztára a hiányzó, játékfilmes jeleneteket leforgatni. Ezzel tulajdonképpen megteremtette a magyar dokumentum-játékfilm műfaját.

A film magyar operatőrének, Schäffer László képei  ma is modernnek és frissnak hatnak. A kutatások szerint a Hortobágyot, mint témát is ő ajánlotta Höllering figyelmébe, mint a természetközeli életforma megmaradt szigetét. 

„Amikor a Nemzeti Filmalaptól megkaptuk ezt a filmet, és itthon végignéztem, teljesen a hatása alá kerültem. Nem is annyira a film, mint inkább az operatőri munka, és a szereplők hitelessége. Számtalan filmet forgattak a 30-as években a magyar vidékről, de nagy része inkább a parasztromantika jegyében fogant. Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül: napszítta arcú szereplők a fogkrémreklám-cowboyok helyett. Úgy éreztem, ilyen karaktereket ma már nagyon nehéz lenne találni, inkább vágjuk újra ezt, de a vágásban alkalmazzunk olyan megoldásokat, amelyek a mai vizualitást tükrözik” – meséli Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa