Elek Judit 18 filmjével tiszteleg a rotterdami fesztivál

2023.01.26.

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere több alkotása is nézhető felújítva a FILMIO kínálatában.

A nagy presztízsű rotterdami fesztivál évről-évre radikális, tabudöntő filmkészítők és vizuális művészek inspiráló munkásságát állítja reflektorfénybe. Az idén 53. alkalommal megrendezett, február 5-ig tartó fesztivál egyik kiemelt témája a közelmúltban a 85. születésnapját ünneplő, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar játék- és dokumentumfilm rendező, Elek Judit fél évszázadon átívelő munkássága.

-IFFR
(Fotó: IFFR)

„A Focus program remek alkalmat nyújt számunkra, hogy olyan filmkészítők munkáját ünnepelhessük, akik nem mindig kapták meg azt a figyelmet, amelyet érdemelnének. Mint mindig, elkötelezettek vagyunk a rendhagyó témák figyelemmel kísérése mellett, legyen szó a hetvenes évek vidéki Magyarországát ábrázoló dokumentumfilmről, kiterjesztett moziról, vagy vad, szabadszellemű japán animéről. A váratlan mindig fényesen tündököl a rotterdami fesztiválon.” – mondta a válogatásról Vanja Kaludjercic, a fesztivál igazgatója.

Elek Judit pályája megérdemli, hogy újra reflektorfénybe kerüljön – olvashatjuk a fesztivál honlapján. Alkotásai gyakran érintenek olyan érzékeny témákat, mint a politikai elnyomás vagy a zsidóság sorsa; filmjei váltakozva együttérzéssel, gyengéden vagy dühösen közelítik meg a témát.

A programban szerepel az 1980-as Majd holnap, amely élesen és kíméletlenül ábrázolja a haldokló kapcsolatokat; a Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társai ügyében című 1981-es szarkasztikus történelmi allegória; valamint a holokauszt emlékezetének egyik alapműve, a Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete című dokumentumfilm 1996-ból.

-NFI/Elek Judit
Elek Judit a Tutajosok forgatásán (Fotó: NFI/Elek Judit)


A rotterdami retrospektív válogatásában Elek Judit 18 filmjét mutatják be, ebből kilencet az Nemzeti Filmintézet restaurált és biztosít a fesztivál számára (Találkozás, 1963, Kastélyok lakói, 1966, Meddig él az ember, 1967, Sziget a szárazföldön, 1969, Istenmezején, 1972-73, Egyszerű történet, 1975, Majd holnap, 1980, Mária-nap, 1983, Tutajosok, 1989).

A program különlegessége, hogy három filmet 35 mm-es filmkópiáról vetítenek (Mondani a mondhatatlant…, Ébredés, A hét nyolcadik napja).

A rendező személyesen jelen lesz a rendezvényen, hogy ismertesse és dedikálja a munkásságáról szóló kiadványt, amely a rotterdami fesztivál megbízásából készült.

-NFI/Jávor István
Enyedi Ildikó, Elek Judit és Thierry Frémaux a Budapesti Klasszikus Film Maratonon (Fotó: NFI/Jávor István)


Elek Judit filmjei a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Focus programjában:

Majd holnap, magyar, 1980
Egy szerelmespár, de mindketten mással élnek házasságban. Mit lehet tenni? Az emberek igazságot és sértéseket suttognak és kiáltanak egymás felé egy olyan világban, amely mintha kizárólag koszos és elhagyatott házakkal és lakásokkal lenne tele. Elmélyedés a vágyakozás penészes melegségében.

Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társai ügyében, magyar, 1996
Martinovics Ignác pap, akadémikus, kém és agitátor ellen zajló 1794-95-ös per dramatizálása, amely az akasztófához vezető útjával zárul. Egy zord képi világú, alulértékelt televíziós mű, nyomasztóan ironikus mondanivalóval – hiszen a film akár az akkori Magyarország allegóriájának is megfelelhet.

Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete, magyar-francia-USA, 1996
Dokumentumfilmes utazás Elie Wiesel íróval/aktivistával/akadémikussal múltjának több kulcsfontosságú helyszínére: szülővárosába, Máramarosszigetre, amely akkor és jelenleg Romániához, de 1940 és 1944 között Magyarországhoz tartozott; valamint Auschwitzba, ahol Wiesel a náci haláltáborok borzalmait élte túl. A holokausztról szóló megemlékezés egyik legfontosabb alkotása.

Találkozás, magyar, 1963
Kastélyok lakói, magyar, 1966
Sziget a szárazföldön, magyar, 1968
Meddig él az ember?, magyar, 1968
Találkozunk 1972-ben (Sötétben-világosban), magyar, 1971
Istenmezején 1972-73-ban, magyar, 1974
Az első fénykép, magyar, 1974
Egyszerű történet, magyar, 1975
Mária-nap, magyar, 1984
Egy szabad ember – Fisch Ernő élete, magyar-francia, 1988
Tutajosok, magyar-francia, 1989
Ébredés, magyar-francia-lengyel, 1994
A hét nyolcadik napja, magyar-lengyel, 2006
Visszatérés, magyar-svéd-román, 2011
És a halottak újra énekelnek, magyar, 2018

Elek Judit filmjei a FILMIO-n ITT